POCAŁUNEK MURZYNA

Nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta i nie pamiętam też skąd mam ten przepis. Jest on wpięty do moich notatek od wielu, wielu lat i muszę przyznać, że w ostatnich jakoś został zapomniany. Przygotowując menu na Święta Wielkanocne i przeglądając notatki wygrzebałam go i postanowiłam przygotować to naprawdę przepyszne ciasto.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi…)
  1. Mąkę i sodę przesiać. Mak sparzyć i utrzeć w makutrze lub zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Bakalie drobno posiekać.
  2. Jajko utrzeć z cukrem, dodając po trochę: śmietanę, mąkę z sodą oraz ocet. Wyrobić na gładką, lśniącą masę.
  3. Ciasto podzielić na trzy części.
  4. Do pierwszej dodać utarty mak.
  5. Do drugiej kakao.
  6. Do trzeciej bakalie.
  7. Osobno upiec trzy placki – każdy po około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  1. Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i nadal ucierać.
  2. Mleko zagotować. Wrzące mleko wlewać cienką strużką do masy jajecznej ciągle ją ucierając. Masę ostudzić.
  3. Masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonej masy.
  4. Gotowym kremem przełożyć placki – kolejność dowolna

Komentarze:

  1. zauberi pisze:

    robiłam, Twój bardzo apetycznie wygląda 🙂

  2. Anonimowy pisze:

    ale super nazwa a w smaku musi byc pyszny

  3. majka pisze:

    Ja mam przepis na to ciasto ze starego Poradnika Domowego 🙂 Pamietam jak kiedys je robilam i totalnie mi nie wyszlo..bylo plaskie jak sezamki :)) Twoje ciacho wyglada oblednie pysznie 🙂

    1. klementynka pisze:

      też mam ten przepis i nie wyszło Ci dlatego, zże tam jest błąd. a ma być tak : http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-marchewkowe-ii-z-ricotta-i.html

  4. Rewelacyjnie wygląda to ciasto i … całkiem przyjemna nazwa 🙂

  5. Anonimowy pisze:

    POWINNO BYĆ NA KAŻDĄ CZĘŚĆ CIASTA PO :1 szklanka mąki.1 szklanka cukru.1 szklanka śmietany,1 jajko, 1 łyżka octu i do każdej porcji dodawać bakalie, mak, kakao. Nie że z jednej szklanki rozrobić ciasto i jeszcze podzielić na 3 części ten przepis jest na każdy pojedynczy placek. I dopiero wyjdzie tak jak na zdjęciu. Tak że potrzebne jest 3 szkl mąki, 3 szkl cukru 3 szkl śmietany 3 jajka 3 łyżki octu. Każdy placek robimy osobno i tylko dodajemy pozostałe składniki do każdego placka inne.

  6. Anonim pisze:

    Właśnie, zrobiłam kiedyś z Poradnika Domowego (daaaaawno temu ?) z proporcji wg. tego przepisu i wyszło cieniuteńkie, więc następnym razem podwoiłam składniki na ciasto.Ciasto pyszne, polecam. Można zrobić w okrągłej foremce i wyjdzie tort ???.

Dodaj komentarz