ARGANOWA CUKINIA Z GRILLA

To będzie post na cześć mojego kolegi Mariusza i prezentu od niego…

Cukinię z grilla robimy bardzo często. Taka cukinia jest dla mnie alternatywą dla tłustych, wysoko cholesterolowych mięs. Szybko się okazało, że Ci jedzący karkówkę i kiełbaski na tyle się rozsmakowali w niej, że teraz na grillu zawsze ląduje kilka pokrojonych w plastry cukinii.

Normalnie przygotowujemy ją z oliwą z oliwek, ale jakiś czas temu w czasie spotkania grillowego u naszych przyjaciół wykorzystaliśmy olej arganowy.

Olej arganowy – olej wytwarzany z owoców arganii żelaznej. Wytwarzanie polega na zmieleniu w ręcznych żarnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej. Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa, z czerwonawym zabarwieniem. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego:
ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy – kosmetyczny.
Olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków.  (źródło – Wikipedia)

Olej taki Mariusz przywiózł z wyjazdu do Maroka, ma on cudowny, lekko orzechowy posmak, a cukinia z jego dodatkiem wyszła po prostu rewelacyjna.

Przedwczoraj dostałam buteleczkę oleju arganowego…

SKŁADNIKI:

  • 1 kg cukinii
  • 4 łyżki oleju arganowego (oliwy z oliwek, oleju rzepakowego)
  • sól
  1. Cukinię opłukać, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż, w cienkie plastry. Oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut.
  2. Odlać wodę, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać oliwą i dokładnie wymieszać. Odstawić na na kilka minut.
  3. Piec na grillu z obu stron.

Dodaj komentarz