BAKŁAŻAN SMAŻONY

Bakłażan smażony

Bakłażan smażony – znacie to proste, cudowne danie? Ja uwielbiam bakłażany za ich smak a jeśli dodać do tego, że są źródłem wielu witamin, to czy pozostaje mówić coś więcej?

Najlepsze są takie zwykłe – usmażone na oliwie. Pamiętam jeden z pobytów w Chorwacji – byliśmy wtedy w miasteczku Omiš w środkowej Dalmacji (polecam to miejsce). Zaraz na początku pobytu w jednym ze sklepików kupiliśmy bardzo tanio – dosłownie za grosze bakłażany. Kupiliśmy ich chyba ze dwa kilo – kolacja to był smażony bakłażan popijany cudownym domacim vinem. Ku naszemu zdziwieniu na drugi dzień bakłażany były w tej samej cenie, co więcej – było tak do końca naszego pobytu. Muszę powiedzieć, że zjedliśmy ich wtedy bardzo, bardzo dużo. Pamiętam, że już po powrocie do domu, dzieci z rozrzewnieniem wspominały ten smak lata.

Przygotowanie takiego bakłażana jest banalnie proste, należy tylko pamiętać o dwóch rzeczach. Bakłażan ma w sobie charakterystyczną goryczkę, która nie usunięta popsuje jego smak. Jednak wystarczy pokrojone w plastry warzywo oprószyć solą, odstawić na przynajmniej pół godziny (ja zostawiam nawet na całą godzinę), potem osuszyć ręcznikiem cały sok, który dość obficie się wytworzy. Drugą sprawą jest smażenie. Bakłażan smażony niemiłosiernie chłonie tłuszcz, na którym się smaży. Patelnię wystarczy skropić oliwą, a po przewróceniu plastrów na drugą stronę podlać dodatkowo 1-2 łyżki (suchy bakłażan też nie jest dobry).

SKŁADNIKI:

  • bakłażan
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • olej
  1. Bakłażany opłukać, pokroić w centymetrowe plastry i oprószyć solą. Odstawić na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wytrzeć plastry z soku, który pojawi się w dość dużej ilości.
  2. Rozgrzać patelnię z 1-2 łyżkami oliwy.
  3. Plastry obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (patrz wyżej).

Komentarze:

  1. Anonimowy napisał(a):

    ja dodaję jeszcze jajko , trochę soli i pieprzu

  2. Anonimowy napisał(a):

    wlasnie robie! pycha jest!

  3. Anonimowy napisał(a):

    Byliście zdziwni ze następnego dnia Bakłażan kosztował tyle samo?? a co mieli podbić cene o 300% ??

Dodaj komentarz