QUICHE Z KABANOSEM I WĘDZONYM TWAROGIEM

Quiche czy tarta to jedno z bardziej ekspresowych dań. Jeśli w lodówce zalegają resztki różnych produktów, z którymi nie wiadomo co robić to warto wykorzystać je do skomponowania przepysznego dania według własnego pomysłu. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego…

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dkg wędzonego twarogu (może być też zwykły)
  • 10 dkg kabanosów
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 -3 młode cebulki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Ciasto wyłożyć na blaszkę, tak aby utworzyć rant. Ja miałam blaszkę kwadratową, więc resztkę ciasta po docięciu  do kwadratu wykorzystałam do ozdobienia wierzchu potrawy.
  2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i oprószyć solą.
  3. Kabanosy pokroić na centymetrowe kawałki i rozsypać równomiernie na cieście.
  4. Ser pokruszyć bezpośrednio na ciasto.
  5. Rozbełtać jajko, dodać śmietanę i pokrojoną cebulkę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Masę wylać na ciasto, ułożyć resztki ciasta pokrojone w paski.Piec w temperaturze 200 stopni 20 – 25 minut.

Komentarze:

  1. Kuchnia Gosi pisze:

    Wczoraj kupiłam na tygodniu francuskim w Lidlu właśnie ciasto francuskie, miałam zrobić coś na słodko ale Twoje danie zmienia moje plany, mam nadzieję że quiche mi wyjdzie i będzie pyszne.

  2. Anonimowy pisze:

    Wow ale apetyczne 😉 a wiecie moze czy w biedronce jest jakies dobre ciasto francuskie? bo wybieram sie tam po polskie snaki 😉

Dodaj komentarz