SERNIK Z PIJANYMI GRUSZKAMI

Przepyszny sernik z gruszkami

Przepis na podobny sernik z gruszkami znalazłam na jednym z blogów i tak spodobał mi się pomysł łączenia sera z gruszkami, że postanowiłam go wykorzystać. Przepis mocno zmieniony, lecz idea pijanych gruszek pozostała. Gruszki są moczone w korzennej zalewie na bazie słodkiego wina. Ja wykorzystałam wino własnej produkcji i niestety nie udało mi się osiągnąć pięknego czerwonego koloru na zewnątrz owoców tak jak w oryginale. Gruszki z takiej zalewy mają niesamowicie intensywny korzenny posmak, który powala smakiem i zapachem. Ważne żeby przygotować je przynajmniej 3 godziny przed planowanym robieniem ciasta.

Ciasto można przygotować w tradycyjnej formie (np w tortownicy), świetnie też sprawdzi się w małych foremkach muffinkowych.

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO GRUSZEK:

  • 2 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
  • skórka z połowy cytryny (obranej)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka goździków
  • 3 duże gruszki*
  1. Zagotować wino z przyprawami, zmniejszyć ogień i dodać obrane ze skórek gruszki (w całości). Należy wybrać rondel lub garnek takiej wielkości, aby gruszki dość ciasno się w nim mieściły. Chodzi o to, żeby były w całości zanurzone w zalewie. Jeśli płynu jest za mało należy dopełnić go wrzątkiem.
  2. Gruszki pozostawić na minimalnym ogniu  przez 25 minut. Potem wyłączyć i odstawić przynajmniej na 3 godziny. Ja gruszki przygotowałam wieczorem i w zalewie pozostały przez całą noc.

* Gruszki powinny być dojrzałe, ale dość twarde, żeby nie rozpadły się w czasie gotowania

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • opakowanie ciasteczek digestive (moje 225 g)
  • 10 dkg masła
  1. Masło rozpuścić i wystudzić.
  2. Ciasteczka utrzeć blenderem lub rozgnieść tłuczkiem. Wymieszać z wystudzonym masłem.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową, rozprowadzić ją równomiernie i dokładnie ugnieść łyżką.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera (w wiaderku)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  1. Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać proszek do pieczenia, budyń, cukier waniliowy, kaszę manną, imbir i cynamon a na koniec po łyżce twaróg.
  2. Gruszki pokroić tak, aby powstały ładne duże kawałki do przystrojenia ciasta. Resztę pokroić w kostkę i dodać do masy serowej.
  3. Ser wyłożyć na spód z ciasteczek, wierzch udekorować gruszkami.
  4. Piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku.
Przepyszny sernik z gruszkami

Przepyszny sernik z gruszkami

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    piękny, piękny!
    jestem nim zauroczona ;]

  2. Gosia pisze:

    No na pewno musi być pyszny 🙂

  3. Wygląda na bardzo smaczny!

  4. Ola pisze:

    musi być fajny z tymi nasączonymi gruszkami!

    życie & podróże
    gotowanie

Dodaj komentarz