SPAGHETTI ALLE FRAGOLE CZYLI MAKARON Z TRUSKAWKAMI

Moje dzieci (chyba każde inne także) lubią słodkie i lubiły niezależnie od tego czy miały trzy czy dziesięć czy może są od kilku dni pełnoletnie. Moje dzieci kochają obiadki na słodko. Kiedy tata wyjeżdża w delegację, mama może zrobić odświętny, słodki obiad dla dzieci i nie będzie skrytykowana za to, że na obiad jest deser. Tak więc dzisiaj troszkę przedwczesny obiad z okazji Dnia Dziecka, a poniżej propozycja dla mamy na diecie…

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg makaronu
  • 1/2 kg truskawek
  • 20 dkg serka twarogowego
  • 2 łyżki ksylitol lub cukru
  • 10 dkg migdałów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  1. Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Odłożyć około 10 dkg do dekoracji, pozostałe zmiksować z serkiem. Dosłodź według uznania.
  2. Makaron ugotować al dente.Wystudzić.
  3. Migdały (ja nie miałam płatków więc rozdrobniłam zwykłe lekko w blenderze – można też pokroić) uprażyć na wolnym ogniu z łyżką brązowego cukru. Wystudzić.
  4. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  5. Makaron wymieszać z dwoma-trzema łyżkami masy truskawkowej, wyłożyć na talerze lub do dużej miski i polać pozostałym sosem.
  6. Posypać migdałami i startą czekoladą i udekorować pozostałymi truskawkami.

WERSJA LIGHT:

Zamiast serka twarogowego – jogurt lub kefir (mogą też być same zmiksowane truskawki), na wierzch dwie kostki startej gorzkiej czekolady – też pysznie…

Komentarze:

  1. S.B. pisze:

    mi wersja light nawet bardziej się podoba! aż ślinka cieknie!

  2. Evitaa pisze:

    Smakowitości :). Mój mężczyzna też raczej nie byłby zadowolony z takiego obiadu, ale ja jak najbardziej :).

Dodaj komentarz