NALEŚNIKI Z KWIATAMI DZIKIEGO BZU

Ten przepis „sprzedała” mi koleżanka Jola. Zachwycona przepisem pokazanym w TV, powiedziała: „Zrób!” No więc zrobiłam.

Bardzo aromatyczne naleśniki okazały się całkiem fajnym śniadaniem. No i dodatkowo zdrowym: kwiaty bzu czarnego wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, działają moczopędnie i napotnie. Można z nich przygotować nalewkę, wino lub syrop kwiatowy.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej (lub zwykłej)
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki kwiatków dzikiego bzu (już po odcięciu łodyżek)
  • olej do smażenia
  1. Baldachimy dzikiego bzu delikatnie opłukać, odsączyć wodę (można ułożyć je na ręczniku papierowym). Nożyczkami ściąć kwiatki, tak aby można było usunąć jak największą część łodyżek.
  2. Mąkę, mleko, wodę, jaja oraz sól zmiksować, odstawić żeby ciasto chwilę odpoczęło. Co do proporcji – nie należy ich traktować restrykcyjnie – ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  3. Do ciasta dodać kwiaty, delikatnie wymieszać.
  4. Smażyć naleśniki – wychodzą trochę grubsze niż normalne.
  5. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Komentarze:

  1. odkrywcy napisał(a):

    Ciekawy przepis 🙂
    Zwykle robiłam całe baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym lub takim na racuchy.
    A w te Twoje naleśniki można np. zawinąć jakieś sezonowe owoce czy twarożek…na pewno są pyszne 🙂
    Nie omieszkam wykorzystać przepisu, jeśli zdołam jeszcze w tym sezonie nazbierać kwiatów.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Agnieszka

    P.S.
    Jeśli masz ochotę, to zapraszam serdecznie do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu"
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/rosliny-jadalne-z-polskiej-laki-i-lasu-edycja-letnia
    Będzie nam bardzo miło, jeśli dołączysz 🙂

  2. Nie jadłam , ale kwiaty bzu jeszcze są to kto wie 🙂

  3. pinkcake napisał(a):

    W formie naleśników bez rzadko się spotyka, ale musi być tak samo pyszny jak w racuchach:)
    Pozdrawiam Kwiatowo Bardzo!

Dodaj komentarz