TIRAMISU BEZ JAJEK

Tiramisu zachwyciło mnie wiele lat temu i ten zachwyt trwa nadal. Te pierwsze były robione z półproduktów z torebek. Owszem smakowały, ale kiedy pierwszy raz wykorzystałam serek mascarpone, zrozumiałam jaką profanacją dla tego deseru jest proszek z pudełka.

Ten włoski deser ma mnóstwo swoich regionalnych odmian i praktycznie każdy region próbuje udowadniać, że tiramisu pochodzi właśnie od nich. Deser zrobił karierę poza granicami Italii w czasie II wojny światowej – żołnierze włoscy znajdujący się w niewoli w paczkach od rodziny otrzymywali to cudo. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem w jaki sposób je przechowywano podczas transportu…

Dzisiejsza wersja dla tych, którzy obawiają się surowych jajek, bez nich też można….

SKŁADNIKI NA TIRAMISU BEZ JAJEK:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • 20 dkg podłużnych biszkoptów
  • 1/4 szklanki likieru amaretto lub wódki z dodatkiem aromatu migdałowego
  • 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Śmietanę delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
  2. Kawę wymieszać z likierem (lub wódką i aromatem).
  3. Biszkopty maczać w kawie, układać najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu.
  4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy.
  5. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nią resztę masy.
  6. Używając małego siteczka posypać wierzch kakao.

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Jajka mi nie przeszkadzają, ale robiłam już tiramisu z przepisu z jajkami i bez, oba są pyszne. Mnie jeszcze czasem trzeba pracy nad konsystencją tego deseru, ale uwielbiam.
    Twoje tiramisu wygląda przepysznie :).

Leave a Reply