CZEKOLADOWE RACUCHY Z GRUSZKAMI

Racuchy czekoladowe

Dzisiaj propozycja na nietypowe racuchy czekoladowe…

Racuchy to danie, które wiele, wiele lat nie istniało w mojej kuchni. Sam ich zapach był dla mnie męczarnią. Jako kilkuletnie dziecko miałam “okazję” najeść się ich do syta – efekt: odruch wymiotny trwający prawie dwadzieścia lat. Jednak to minęło i nigdy nie robię takiej ilości racuchów, aby ktoś z moich bliskich mógł się pochorować.

Nasze racuchy najczęściej są z dodatkiem pokrojonych jabłek. Tym razem postanowiłam wypróbować gruszki, co w połączeniu ze smakiem kakao okazało się być strzałem w dziesiątkę.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 50 dkg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 l ciepłego mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 gruszki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  1. Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.
  2. Mąkę i kakao przesiać.
  3. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać mleko oraz mąkę z kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze:

  1. Aurora pisze:

    Ooo mniammmi!!!!

  2. Evitaa pisze:

    Z gruszkami, super! 🙂

  3. Forex pisze:

    Świetny przepis!

  4. Alicja .W pisze:

    Czy mozna dodać czegoś innego w zamian drożdży ?

    1. Laura pisze:

      Myślę, że w tym wypadku trudno jest zastąpić drożdże. Robię inne placuszki takie na kwaśnym mleku lub jogurcie z dodatkiem sody, ale to już całkiem inny przepis…
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz