PUREE Z BROKUŁA – WERSJA DE LUX

To pomysł na bardzo szybki, lekki obiad. W pierwszej wersji miała być zupa krem z brokuła, ale jakoś tak mnie poniosła inwencja, że stworzyłam sobie całkiem oryginalne, bardzo smakowite danie.

SKŁADNIKI:
(porcja na 1 osobę)

  • 1/4 brokuła
  • 5 dkg sera z niebieską pleśnią (rokpol, gorgonzola lub każdy inny)
  • garść płatków migdałowych
  • oliwa z oliwek
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  1. Brokuła opłukać, podzielić na mniejsze kawałki i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wody nie wylewać.
  2. Lekko przestudzić i rozdrobnić razem z czosnkiem w kubku miksującym lub za pomocą blendera, w miarę potrzeby dodać wodę z gotowania. Doprawić do smaku.
  3. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
  4. Ciepłe puree nałożyć do miseczki, posypać rozdrobnionym serem oraz płatkami migdałowymi i skropić oliwą.

Dodaj komentarz