ZAPIEKANE MUSZLE Z KALAFIOREM I BROKUŁEM

Pomysł na potrawę pochodzi z jednego z programów mojego ukochanego Jamiego Olivera. Kilka dni temu zobaczyłam przepis i wiedziałam, że prędzej czy później zostanie on wykorzystany w mojej kuchni. W oryginale Jamie wykorzystuje rurki cannelloni, ja jakiś czas temu kupiłam przepiękne wielkie muszle i właśnie taki rodzaj makaronu został nadziany mieszanką kalafiora, brokuła oraz anchois. Porcja z pewnością wystarczy na obiad dla 8 osób. Moim zdaniem świetnie się też sprawdzi jako ciepłe danie na imprezę. Jeśli Was zachęciła, to zapraszam na wegetariańskie zapiekane muszle z kalafiorem i brokułem.

SKŁADNIKI ZAPIEKANE MUSZLE:

  • średniej wielkości kalafior
  • średniej wielkości brokuł
  • dwie puszki anchois
  • 2-3 papryczki chilli
  • pół główki czosnku
  • 0,75 l przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
  • 2 łyżki octu winnego
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 20 dkg startego parmezanu
  • 20 dkg startej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalafiora i brokuła dokładnie opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odlać około szklankę wody z gotowania warzyw, resztę wylać na durszlak i odsączyć.
  2. Na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek. Chwilkę smażyć, dodać anchois wraz z oliwą z puszki oraz posiekaną papryczkę. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać kalafiora i brokuła i smażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawić solą i pieprzem, podlać wodą pozostawioną z gotowania i dusić, aż warzywa się rozpadną. Łodyżki można potraktować widelcem lub drewnianym tłuczkiem. Farsz wystudzić.
  3. Wybrać naczynie do zapiekania, które powinno mieć taką wielkość aby makaron można było ułożyć jedną warstwą. Na dno naczynia wylać przecier pomidorowy doprawiony octem winnym i solą.
  4. Farszem napełnić muszle, następnie ułożyć je na przecierze pomidorowym. Na makaronie ułożyć liście bazylii.
  5. Przygotować biały sos: obie śmietany wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać połowę parmezanu. Sos rozprowadzić na makaronie, następnie posypać resztą parmezanu i mozzarellą.
  6. Na koniec skropić oliwą, wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 30-40 minut.

Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli oraz z lampką białego wina

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz