BURGERY INDYCZE Z CUKINIĄ

Dwie spore cukinie, które koleżanka pozostawiła mi w spadku wyjeżdżając na urlop czekały… I jakoś wyjątkowo nie mogłam na nic się zdecydować. Przeszukując zasoby chorwackiej Coolinariki natrafiłam na ten przepis. Wiedziałam od razu jak skończą te dwie cukinie od Beaty.

Masę mięsno-warzywną zrobiłam z podwójnej ilości składników i za jednym razem powstały dwa całkowicie odmienne obiady, już jutro zapraszam na pulpety.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
  • 1/2 kg startej cukinii
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • tarta bułka ok. 2-3 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  1. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
  2. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść.
  3. Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
  4. Formować kotlety, spłaszczyć i smażyć lub piec na grillu.

Zrobiłam obie wersje i muszę przyznać, że zaskoczona byłam aż tak dużą różnicą w smaku. Syn uznał, że te smażone burgery były lepsze, mąż stwierdził, że były różne, oba smakowały mu bardzo.

 

 

Komentarze:

  1. Magda pisze:

    smacznie wygladaja! na obiad – pycha !

  2. mopswkuchni pisze:

    Lubię takie dietetyczne mięsne dania z grilla. Super!

Dodaj komentarz