PLACUSZKI Z RICOTTĄ

Placuszki z ricottą

Kiedy w świąteczny lub niedzielny poranek okazuje się, że w domu brak jest chleba i brakuje też chętnych na wyjście do sklepu trzeba poszukać czegoś innego co pieczywo zastąpi. Takie placuszki z ricottą są idealnym rozwiązaniem na śniadanie. Delikatne z lekko wyczuwalnym serkiem podane z poranną kawą, hm…

SKŁADNIKI:

  • 250g sera ricotta
  • 100 ml mleka
  • 75g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • jako dodatki: cukier puder, konfitura lub miód
  1. Wymieszać robotem wszystkie składniki (bez oleju i dodatków).
  2. Smażyć na złoto z obu stron niewielkie placuszki.
  3. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    bez jaj.ja się nie czepiam przepisu tylko opisu."Kiedy w świąteczny lub niedzielny poranek okazuje się, że w domu brak jest chleba…"ale serek ricotta zawsze w polskim domu i lodówce się znajdzie-napewno

    1. Laura pisze:

      w mojej bardzo często jest…

    2. A BITE TO EAT pisze:

      U mnie też częściej znajdziesz serek niż pieczywo. Właśnie smażę placki :))

  2. Evitaa pisze:

    Ja zazwyczaj w przypadku braku pieczywa robiłam chapati, bo mężczyzna raczej nie przepada za plackami na śniadanie. Ale dla siebie jak najbardziej. Często mam w lodówce albo ricottę, albo mascarpone, albo serek homogenizowany. Wszystkie się nadają :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz