PULPETY Z MIELONEGO MIĘSA I CUKINII

Zapowiedziane wczoraj pulpeciki…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mielonego mięsa (możesz wykorzystać wieprzowe lub drobiowe)
  • 1/2 kg startej cukinii
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • tarta bułka ok. 2-3 łyżki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  1. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, czosnek rozgnieść.
  2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić jedną cebulę i pieczarki, lekko oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć.
  3. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i ewentualnie doprawić.
  4. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
  5. Do mięsa dodać startą cukinię, jajko oraz tartą bułkę i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
  6. Z masy mięsnej formować kulki i kłaść je na sos pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut co jakiś obracając pulpeciki. Jeśli sos zbyt mocno się wygotuje można podlać minimalnie wodą.
  7. Podaj z dowolnym makaronu.

Komentarze:

  1. madzik pisze:

    Bardzo ciekawy przepis, z pewnością szybko wypróbuję 🙂

  2. Anonim pisze:

    Jajko też do tej masy z mięsa i cukini?

    1. Laura pisze:

      tak-już dodałam info o tym kiedy to jajko wmieszać.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz