SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Może za dużo powiedziane: sałatka. Bo tak naprawdę to fasolka z czosnkiem i oliwą, no i solą. Brzmi niepozornie, ale to jedno z najprostszych, najszybszych i najlepszych dań jakie wykonuje się w naszym domu. Zaraziliśmy tym przepisem wiele rodzin i na pewno będzie się Wam podobał. Nie wiem jak to się stało, że ten przepis dotychczas nie wylądował na blogu.

Do dania można wykorzystać każdy rodzaj fasolki szparagowej. W sezonie oczywiście najlepsza będzie ta świeża, w zimie odpowiedni zapas zawsze jest w mojej zamrażarce. Taka fasolka świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnego obiadu, jako sałatka na imprezę, na grilla jest punktem obowiązkowym. Smakuje na ciepło i na zimno, myślę, że zachęty więcej nie potrzeba.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  1. Fasolkę ugotować na parze lub w osolonej wodzie. Powinna być al dente.
  2. Czosnek obrać, rozetrzeć ze szczyptą soli i wymieszać z oliwą.
  3. Gorącą, odcedzoną fasolkę dodać do oliwy z czosnkiem i delikatnie wymieszać.

Możesz też podać:

  • na ciepło: posypaną startym parmezanem
  • na zimno: z dodatkiem czarnych oliwek

 

Low Carb (Protein High)

Komentarze:

  1. Też ostatnio poznałam się na fasolce, opracowałam przepis na sałatkę z nią, nie wpadłam jednak na to, żeby zrobić to tak w tak prosty sposób, wypróbuję, pozdrawiam 🙂

    1. Anonimowy pisze:

      ja dodaję parę kropli cytryny,dużo smaczniejsze

Dodaj komentarz