EKSPRESOWY KOKTAJL POMIDOROWY

Na targowiskach za niewielkie pieniądze można nabyć pomidory odmiany Lima – to znak, że trzeba zabrać się za produkcję suszonych pomidorów (klik). W ubiegłym roku opisałam dokładnie ich produkcję i naprawdę polecam.

Dla mnie to jeden z najlepszych smakołyków. Idealne do położenia na opieczonym chlebie, świetny dodatek na pizzę oraz do makaronów. Można kupić gotowe w sklepie, ale takie zrobione własnoręcznie nie tylko smakują i pachną lepiej – dają jeszcze satysfakcję – są moje.

Podczas przygotowania powstaje produkt uboczny – mokry środek: płyn i pestki. Można je wylać lub użyć do zupy czy gulaszu. Można też błyskawicznie przygotować świetny koktajl.

SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki pomidorów
  • 2 łyżki listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  1. Pomidory, bazylię, jogurt i sól zmiksować – ewentualnie doprawić solą.
  2. Przelać do szklanki i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze:

Dodaj komentarz