PLACEK PRZEKŁADANY

Placek przekładany

Placek przekładany na wzór pity – ciasta obecnego w kuchniach chyba wszystkich krajów bałkańskich. Wersji jest tyle ile u nas przepisów na sernik.

U mnie to półfrancuskie ciasto na bazie masła i sera, a jako nadzienie: mak, jabłka i orzechy. Ciasto dobrze jest przygotować sobie dzień wcześniej – powinno odpocząć w lodówce najlepiej przez całą noc.

Dla mnie idealne – niektórym może brakować trochę “słodkości”. Można zwiększyć ilość cukru w poszczególnych warstwach lub posypać wierzch cukrem pudrem.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 50 dkg białego sera
  • 50 dkg mocno schłodzonego masła
  • 50 dkg mąki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko (białko zostawić)
  1. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę.
  2. Masło posiekać, dodać do sera.
  3. Mąkę przemieszać z masłem i serem. Posiekać.
  4. Wszystkie składniki szybko zagnieść.
  5. Przykryć i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

MASA JAJECZNA:

  •  2 jajka
  • 1 białko (to które zostało po przygotowaniu ciasta)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  1. Składniki dokładnie wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.

I WARSTWA:

  • 4 spore jabłka
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

II WARSTWA:

  • 1 szklanka suchego maku
  • połowa masy jajecznej

III WARSTWA:

  • 20 dkg pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki płynnego miodu
  1. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Blaszkę 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części.
  2. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką na wielkość blaszki, przełożyć do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć jabłka.
  3. Kolejną porcję ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Posmarować ja połową masy jajecznej na wierzch równomiernie rozsypać suchy mak.
  4. Kolejna warstwa ciasta, którą należy posmarować miodem i posypać uprażonymi orzechami.
  5. I ostatnia porcja ciasta. Wierzch posmarować drugą połową masy jajecznej.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 35-40 minut. Jeśli wierzch zbyt mocno się podpieka trzeba placek przykryć folią aluminiową.

 

Komentarze:

  1. kuchcikOla pisze:

    koniecznie do wypróbowania! uwielbiam mak 🙂

  2. gin pisze:

    Bardzo ciekawy przepis. Taki inny… Musi smakować wyjątkowo 🙂

Dodaj komentarz