PODGRZYBKI W ŚMIETANIE, TRADYCYJNIE…

Niedzielny wypad za miasto, popołudniowy spacer w jesiennym lesie sam w sobie jest czymś tak cudnym, że można polubić tę porę roku. Jeśli dołożyć do tego koszyczek, na dnie którego do domu razem z nami wróciły przepiękne, pachnące lasem podgrzybki, no cóż – lato się skończyło – witaj jesieni.

Grzybów nie było dużo, ale na obiad dla naszej czwórki wystarczyło. Mój mąż zażyczył sobie “zupy grzybowej”. I w wielkim błędzie będzie ten, kto pomyśli, że chodzi o zupę. W jego rodzinnym domu tak określało się sos na bazie świeżych grzybów, duszonych z dużą ilością natki pietruszki oraz domową śmietaną. U mnie nazywało się to “sos grzybowy” i oboje uwielbiamy to danie. Podgrzybki w śmietanie podane z dowolnym makaronem są jednym z najlepszych dań z grzybów.

Zobacz też inne moje przepisy z wykorzystaniem grzybów.

SKŁADNIKI NA PODGRZYBKI W ŚMIETANIE:

ta ilość to takie minimum dla 4 osób

  • 50 dkg (oczywiście może być więcej) świeżych grzybów
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz ‘

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby oczyść z igliwia i piasku (ja unikam płukania ich w wodzie – kapelusze wystarczy na koniec przetrzeć wilgotną ściereczką). Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  3. Natkę opłucz i osusz. Część pęczka (górną – listki) pokrój, łodyżki z resztą listków zwiąż nitką.
  4. Na patelni rozgrzej olej i masło, wrzuć pokrojoną cebulę, oprósz solą i zeszklij. Dodaj grzyby i smaż chwilę na silnym ogniu, delikatnie mieszając i uważając aby się nie przypaliły.
  5. Do grzybów dodaj związane łodyżki natki oraz śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu około 20 minut podlewając niewielką ilością wody.
  6. Po tym czasie z sosu usuń pakiecik z natki (dobrze jest go wycisnąć i opłukać wodą, aby stracić jak najmniej  aromatu).
  7. Podaj z makaronem. Przed podaniem posyp pokrojoną natką.
Podgrzybki w śmietanie

Komentarze:

Dodaj komentarz