SERNIK WIEDEŃSKI POD MIGDAŁOWĄ PIERZYNKĄ

Sernik wiedeński z maślano-migdałową polewą

Dzisiaj będzie bez długiego wstępów, bo chyba jest tu zbędny: tradycyjny sernik wiedeński pieczony bez spodu, ale w wersji bardzo wykwintnej.

Sernik upieczony pod maślano-jajeczną pierzynką z płatkami migdałowymi.Taką masę miałam zapisaną w swoich notatkach z dopiskiem “można wykorzystać na sernik”. Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis i na pewno nigdy go nie wykorzystałam… do dzisiaj.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kg zmielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • opakowanie budynki śmietankowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  1. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę.
  2. Dodawać po jednym jajku i po łyżce sera  i nadal ucierać.
  3. Pod koniec dodać budyń oraz startą skórkę z cytryny.
  4. Masę przelać do formy wyłożonej papierem (u mnie tortownica 26 cm).

SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANO – JAJECZNĄ

  • 10 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 10 dkg płatków migdałowych
  1. Masło i cukry utrzeć na puszystą masę.
  2. Dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mąkę kukurydzianą.
  3. Masę równomiernie rozlać na masę serową, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  4. Piec około około 60 minut przy temperaturze 180 stopni.
  5. Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.

Sernika nie powinno się kroić od razu po upieczeniu, lepszy jest taki “odstany” – my tym razem niestety nie mogliśmy się oprzeć…

Sernik wiedeński z maślano-migdałową polewą

Sernik wiedeński

Komentarze:

  1. sernik z migdałami mmmm pyszności 🙂

  2. bartoldzik pisze:

    Z chęcią bym zjadł. Wygląda bardzo lekko, a takie serniki lubię

  3. gin pisze:

    Niezwykle interesująco brzmi przepis na tą masę na wierzch. Zapisuję do wypróbowania 🙂

  4. Agabi pisze:

    Zapraszam na konkurs , który właśnie zaczął się na moim blogu. Na zwycięzce czeka deska do serów wraz z nożami.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
    pozdrawiam i miłego dnia

Dodaj komentarz