TARTA BAKALIOWA

Taka tarta bakaliowa to sposób na ekspresowy deser. Przygotowanie własnego ciasta kruchego to dosłownie chwila, a jeśli jest się w posiadaniu gotowca, to w kilka minut można przygotować coś słodkiego do popołudniowej kawki.

Aby wzmocnić aromat bakalii namoczyłam je w migdałowym winie, które otrzymaliśmy w prezencie od znajomych po ich powrocie z Sycylii.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 13 dkg mocno schłodzonego masła
  • 1 duże żółtko
  1. Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na blaszkę (łącznie z rantem), nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg bakalii (u mnie mieszanka orzechów i rodzynek)
  • 1/4 szklanki dowolnego alkoholu do namoczenia bakalii (rum, wódka)
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 4 czubate łyżki brązowego cukru
  • 3 jajka
  1. Bakalie rozdrobnić. W jednym z programów Anny Olson podpatrzyłam jak szybko poradzić sobie z tą czynnością. Anna użyła do tego… nożyczek, było to dla mnie trochę dziwne, ale postanowiłam to wypróbować i jak najbardziej polecam.
  2. Bakalie zalać alkoholem i dokładnie wymieszać. Dobrze jest zostawić je do namoczenia przynajmniej na godzinę, jeśli zależy nam na czasie namaczanie można pominąć.
  3. Masło utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
  4. Dodać bakalie, dokładnie wymieszać i wylać masę na ciasto.
  5. Piec jeszcze około 20 minut.

Komentarze:

  1. Evitaa pisze:

    Wspaniała, jesienna, aromatyczna 🙂

  2. Ola pisze:

    kiedyś od bakalii stroniłam, dziś? nie wyobrażam sobie nie mieć ich w kuchni!

  3. gin pisze:

    Ja do bakalii podchodzę dość ostrożnie, ale Twoja tarta wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz