TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM GANACHE

Poniżej pierwszy i na pewno nie ostatni przepis zainspirowany “Czekoladowymi słodkościami”. Krem ganache z dodatkiem kawy jest dla mnie nowo odkrytą rewelacją.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 13 dkg mocno schłodzonego masła
  • 1 duże żółtko
  1. Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na blaszkę (łącznie z rantem), nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C – około 20 minut.

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ:

  • 70 dkg dojrzałych śliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  1. Śliwki razem z cukrami smażyć na wolnym ogniu do zredukowania wody. Masa powinna mieć konsystencję powideł.

SKŁADNIKI NA KREM GANACHE:

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 30 g mielonej kawy
  1. Czekoladę pokruszyć i wsypać do miski.
  2. Śmietanę wraz z masłem doprowadzić do wrzenia i gorącą wylać na pokruszoną czekoladę.
  3. Dodać kawę i dokładnie wymieszać.
  4. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkową, rozsmarować.
  5. Na wierzch wyłożyć krem ganache.
  6. Całość schłodzić.

TUTAJ WIĘCEJ RECENZJI KSIĄŻEK

 

     

 

Komentarze:

Dodaj komentarz