Ta zupa rybna powstała jako produkt uboczny podczas przyrządzania czegoś innego – o tym już za 72 godziny bo tyle musi toto leżakować w lodówce. Potrzebowałam kilogram fileta a ze sklepu wróciłam z ponad trzykilogramowym łososiem. Cena byłaby podobna jednak przy takim zakupie otrzymałam dodatkowo dzwonka na dwa obiady no i te resztki, które były bazą zupy: głowa, kręgosłup i brzuszki.
Zupa cudna i jak najbardziej godna polecenia.
SKŁADNIKI – ZUPA RYBNA:
- łosoś (u mnie resztki: głowa, kręgosłup, brzuszki oraz jedno niewielkie dzwonko)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 małe pietruszki
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, jeden listek laurowy
- koperek
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa oczyścić. Głowę (bez oczu i skrzeli), kręgosłup, brzuszki (można też dodać jedno dzwonko) zalać około 1,5 litra wody dodać połowę warzyw i listek laurowy, posolić i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodzić od ości.
- Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać drobno pokrojoną łodygę selera oraz startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę i nadal smażyć na wolnym ogniu.
- Rybę oraz warzywa odcedzić na sitku, gdy lekko przestygnie obrać rybę.
- Ugotowane warzywa oraz część ryby zmiksować z wywarem na krem, następnie dodać podsmażone warzywa oraz pozostałe kawałki ryby. Wszystko podgrzać i doprawić solą oraz pieprzem.
- Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem. Do zupy można podać grzanki.
3 komentarze
Kiedys jadlam taka pyyyyszna zupe rybna, wlasnie z kawalkami lososia. Do teraz szukam przepisu. Cos mi sie zdaje, ze to moze byc to… Wielkie dzieki!
Mam ogromną ochotę spróbować – pysznie się zapowiada!
Pozdrawiam:)
Dzisiaj ugotowałem – bardzo smaczna. Pozdrawiam 🙂