ZUPA Z PIECZONYM KALAFIOREM

Prawie jesień, jeszcze co prawda kilka dni i mimo przepięknej pogody widać i czuć jej początki. Na jej powitanie przygotowałam zupę kalafiorową.

Zainspirowałam się pomysłem z tej  strony na wykorzystanie pieczonych warzyw do gotowania zupy i w ten sposób powstała niezwykle aromatyczna o przepięknym złotawym kolorze kalafiorówka.

W oryginale zupa przygotowana jest na bazie bulionu. W naszym domu zupa rzadko kiedy jest podawana jako pierwsze danie, raczej jest to jednogarnkowe danie obiadowe z mięsną wkładką. Jak dla mnie najlepsze ugotowane na wieprzowych żeberkach. Zupa zagęszczona zmiksowanymi warzywami, bez śmietany i mąki, więc dużo lżejsza niż tradycyjne polskie zupy znane z dzieciństwa.

SKŁADNIKI:
porcja na 6-8 osób

  • 70 dkg wieprzowych żeberek
  • średniej wielkości kalafior
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka (w oryginale jej nie było)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 średnia żółta cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu u mnie wywar mięsny wraz z wkładką mięsną
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżego koperku
  • sól do smaku
  1. Żeberka opłukać zalać wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozetrzeć.
  3. Warzywa opłukać i dokładnie osuszyć. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w takie większe kawałki i wrzucić do sporej miski.
  4. Kalafior podzielić na różyczki i dodać do pokrojonych warzyw. Wszystko skropić oliwą, posypać pieprzem, wymieszać i odstawić. Warzyw nie należy solić na tym etapie.
  5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  6. Warzywa wyłożyć na blaszkę lub do dużego naczynia żaroodpornego – powinny być rozłożone jedną warstwą (bo nie będą się piekły tylko dusiły).
  7. Upiec na złoty kolor, mieszając co jakiś czas przez ok. pół godziny. Upieczone warzywa przełożyć do miski (łatwiej będzie wymieszać) w której leżały przed pieczeniem i od razu dodać do nich roztarty czosnek. Wymieszać i odstawić na chwilę.
  8. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę.
  9. Gdy żeberka będą prawie gotowe, dodać do nich podsmażoną cebulę oraz upieczone warzywa. Gotować razem jeszcze 15-20 minut.
  10. Do kubka miksującego wlać szklankę wywaru oraz dodać część warzyw (raczej bez marchewki – sam kalafior pozwoli zachować ładny kremowy kolor). Zmiksować na gładkie puree i wlać z powrotem do garnka. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Podawać posypane koperkiem (lub bez niego).

Dodaj komentarz