ŁAZANKI ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY

Łazanki były przez wiele, wiele lat czymś co kojarzyło mi się niezbyt dobrze. Teoretycznie byłam w stanie je zjeść, ale nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby je samej zrobić w domu. Powód…? Piąta klasa szkoły podstawowej, nauka w gminnej szkole, dojazdy i stołówka szkolna. Tego roku była w naszej okolicy powódź i po prostu wszędzie pogniły ziemniaki. Na stołówce dwa, trzy razy w tygodniu na drugie danie były podawane łazanki.

Jednak od jakieś czasu zdarzają się takie chwile, że “chce mi się” klusek z kapustą…

Można kupić gotowy makaron, jednak taki swojski smakuje inaczej. Przepis można wykorzystać do wigilijnych klusek z makiem.

SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ:

  • 1/2 główki średniej wielkości kapusty
  • 20 dkg łopatki wieprzowej
  • 20 dkg kiełbasy lub dowolnej wędliny
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  1. Kapustę poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem, po 15 minutach odlać wodę.
  2. Mięso opłukać pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i na rumiano obsmażyć mięso. Dodać pokrojoną wędlinę i smażyć chwilę razem.
  3. Mięso z wędliną przełożyć do dużego rondla lub garnka, dodać pokrojoną kapustę i dusić do miękkości kapusty, podlewając co jakiś czas wodą.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wsypać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i obsmażyć na złoto. Dodać grzyby, oprószyć pieprzem i smażyć chwilę, mieszając tak aby cebula się nie przypaliła.
  5. Grzyby i cebulę dodać do kapusty, wymieszać i chwilę dusić razem.

SKŁADNIKI NA KLUSKI:

  • 20 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody
  • łyżka oleju
  • sól
  1. Do mąki wbić jajka, wlać wodę i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu rozwałkować cienko, lekko przesuszyć, pokroić w kwadraty mniej więcej 2×2 cm i znów przesuszyć.
  2. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
  3. Kluski najlepiej wyjmować łyżką cedzakową i kłaść bezpośrednio do przygotowanej kapusty, wymieszać i ewentualnie doprawić. Chwilę trzymać na ogniu tak aby smaki się połączyły.

Komentarze:

  1. mmm dawno nie jadłam, a uwielbiam 🙂

  2. bartoldzik pisze:

    Mnie też się kojarzyły się dobrze. Ale teraz zjadam ze smakiem. Nauczyłem się żeby nie krytykować po pierwszym spróbowaniu, tym bardziej stołówkowym 😉

  3. Daria pisze:

    też właśnie robię łazanki, tyle że z kiszonej kapusty i bez grzybów 🙂 twoje wyglądają apetycznie! 🙂

Dodaj komentarz