BĄDŹ ZDRÓW – SMACZNEGO!

Bądź zdrów, smacznego! O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin – to pełny tytuł książki Ireny Gumowskiej z 1981 roku (moja jest wydana w 1985 roku).

Twarda oprawa, szyte kartki – prawie trzydziestka na karku, ale stan prawie idealny – lekko pożółkłe kartki…

Ta książka to nie do końca książka kucharska – to zbiór informacji o niektórych produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego uzupełniony o przepisy. Nie jest to też encyklopedyczne zestawienie, ale sporo jest przytoczonych badań dotyczących różnych produktów, ich wpływu na zdrowie oraz informacji o tym co zawierają. Jest też sporo ciekawostek, które szczególnie cenię w tej książce.

Treść jest podzielona na rozdziały, z których każdy opisuje inną grupę produktów. Jest więc o “skarbach w ziarnie”, “słonecznikach – pełnych słońca”, “grochu i fasoli – pełnych białka”, “jabłkach i pektynach”, “bakłażanach i długowieczności”‘ “cebulowych łzach”, “rodzinie kapustnych” i wielu, wielu innych.

Jak napisałam wyżej, przepisy są uzupełnieniem, ale ilość ich jest naprawdę sporo. Ja wykorzystałam przynajmniej kilkanaście z nich i jak dla mnie są naprawdę świetne. Znajdziecie tu przepisy na zupy, sałatki, zapiekanki, placki, różne napoje i przystawki. Jest też sporo przepisów na wykorzystanie opisywanych roślin w “domowej apteczce”.

Książka nie do znalezienia w księgarniach, ale jeśli chodzi o sprzedaż z drugiej ręki to widziałam ofertę nawet za 1,99 zł.

Ja polecam!


Bądź zdrów, smacznego! O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin – Irena Gumowska

Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1985
144 strony
twarda okładka, szyta
bez zdjęć

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz