BROWNIE Z DYNIĄ

Brownie z dynią

Bardzo, bardzo wilgotne ciasto czekoladowe. Bez mąki pszennej, bez cukru, słodzone miodem, z olejem rzepakowym – brownie z dynią.

Zobacz też inne propozycje na ciasta z czekoladą.

SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNIĄ:

  • 1/2 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
  • 20 dkg gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 łyżek miodu
  • 20 dkg mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jaja

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię ugotować na parze – powinna być miękka.
  2. Do gorącej dyni dodać połamaną w kostkę czekoladę, olej oraz miód, a następnie zmiksować w kubku miksującym lub rozdrobnić blenderem. Przestudzić.
  3. Jaja ubić, dodać mus dyniowo-czekoladowy a także suche składniki: zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  4. Dokładnie wymieszać i masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40-45 minut.

Komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepsis , moze wkrótce to upiekę ??

    1. Anonimowy pisze:

      jaka blaszka?

  2. ankawell pisze:

    doskonałe są ciasta w których zamiast mąki są migdały lub orzech 🙂

  3. Dorota pisze:

    Zrobie na pewno:-)

  4. Judyta pisze:

    Ciasto wychodzi bardzo smaczna i ma niesamowity smak. Polecam zdecydowanie.

    1. Laura pisze:

      Judyto, cieszę się, że Ci smakowało…

  5. Anonimowy pisze:

    a można wiedzieć ile wychodzi tego przecieru z dyni, bo niestety dynia dyni nierówna i różnie wychodzi

  6. Anonimowy pisze:

    ponawiam pytanie co do ilości dyni … ile ma jej być już po ugotowaniu na parze?

    1. Laura pisze:

      ma być pół kilograma świeżego

Dodaj komentarz