PSZENNO-ŻYTNI CHLEB NA MAŚLANCE

Dzisiaj czyli 16 października jest Światowy Dzień Chleba! Jedna z blogerek – Zorra już siódmy raz “organizuje” wspólne, światowe pieczenie chleba. Ja dowiedziałam się o nim z bloga Basi – u niej znajdziecie też informacje w języku polskim jak przyłączyć się do akcji. Na ten dzień wybrałam przepis na wypiek znaleziony na jednej z niemieckich stron. Pszenno-żytni chleb na maślance z dodatkiem nasion i kaszy bulgur.

Chleb jest pyszny – w smaku przypomina chleb na zakwasie, a chrupiąca skórka jest po prostu rewelacyjna. Piętka i masło lub jak w moim przypadku pesto, z pewnością narobiłam Wam smaka.

Do wieczora jeszcze trochę czasu i każdy zdąży upiec swój chleb.

SKŁADNIKI NA CHLEB NA MAŚLANCE:

  • 500 ml maślanki
  • 5 łyżek wody
  • 250 g żytniej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 5 łyżek drobnej kaszy bulgur
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 30 g drożdży
  • olej i mąka do formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej, następnie wlać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby chleb wyrósł.
  4. Piec w temperaturze 220° C przez 60 minut, następnie ostudzić na kratce kuchennej.
World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 75% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

Zostaw komentarz