CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA MAŚLANCE

Dzisiaj czyli 16 października jest Światowy Dzień Chleba! Jedna z blogerek – Zorra już siódmy raz “organizuje”wspólne, światowe pieczenie chleba. Ja dowiedziałam się o nim z bloga Basi – u niej znajdziecie też informacje w języku polskim jak przyłączyć się do akcji.

Na ten dzień wybrałam przepis na chleb znaleziony na jednej z niemieckich stron. Pszenno-żytni na maślance z dodatkiem nasion i kaszy bulgur.

Chleb jest pyszny – w smaku przypomina chleb na zakwasie, a chrupiąca skórka jest po prostu rewelacyjna. Piętka i masło lub jak w moim przypadku pesto… Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku…

Do wieczora jeszcze trochę czasu i każdy zdąży upiec swój chleb.

SKŁADNIKI:

  • 500 ml maślanki
  • 5 łyżek wody
  • 250 g żytniej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 5 łyżek drobnej kaszy bulgur
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 30 g drożdży
  • olej i mąka do formy
  1. Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
  3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 220° C przez 60 minut.

 

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Komentarze:

  1. MałgosiaZ pisze:

    Super zestaw chleb + pesto 🙂 uwielbiam!

  2. Amber pisze:

    Jaki pyszny!
    Na maślance dawno nie piekłam.

  3. flowerek pisze:

    Piekny wyszedl. Ciesze sie, ze sie przylaczylas :)Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. zorra pisze:

    Sorry I missed this wonderful loaf. But now it is in the roundup, too.

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

  5. Anonimowy pisze:

    CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 75% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

Dodaj komentarz