NAJLEPSZE CIASTO CIELACZEK

Ciasto cielaczek

Dzisiaj bez wielu słów, szybkie ciasto – bo goście już jadą. Znane chyba wszystkim ucierane kakaowe ciasto z białym serem – ciasto cielaczek według przepisu mojej teściowej. Świetne połączenie sernika z czekoladowym ciastem, jedna z najsmaczniejszych rodzinnych receptur – serdecznie polecam.

SKŁADNIKI NA CIASTO CIELACZEK:

  • 2 szklanki mąki
  • 25 dkg masła
  • 6 jaj
  • 4 łyżeczki proszku
  • 14 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki kako
  1. Masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić, a następnie ostudzić.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić sztywną pianę.
  4. Do masy maślano – kakaowej  dodać żółtka i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  5. Masę przelać do blaszki (25×35 cm, może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 60 dkg sera
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki budyniu
  1. Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  5. Masę serową kłaść kupkami na brązowym cieście (kupka ok. 2 łyżki).
  6. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.

Po ostudzeniu ciasto można polać gotową polewą czekoladową. Jeśli ktoś woli polewę własnej roboty – tutaj przepis także pochodzący od mojej teściowej – jest świetna.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

  1. właśnie się upiekł.u mnie prawie cały serek się "schowł" tylko niewielkie fragmenty widać. Mam nadzieję,ze po rozkrojeniu będie pyszny. Upiekłam dla znajomych na sylwka. Pachnie wysmienicie a jak smakuje to jeszcze napiszę. dzieki za przepis!!!! pozdrawiam zycząc do siego roku!!!

  2. Przepis dający spore pole manewru 🙂 Ja zrobiłam już pełną wersję, wersję bez kakao w cieście i nadzienia za to ze śliwkami, wersję bez nadzienia ale z wiśniami ^^

  3. Placek pyszny! Zastosowałam budyń czekoladowy bo taki miałam więc placek ma kolor czekoladowo-kakaowy.Bałam się zakalca więc żółtka przed dodaniem do masy kakaowo -maślanej lekko zmiksowałam. Dziękuję za przepis, z pewnością nie raz z niego skorzystam. Pozdrawiam Ania.

Zostaw komentarz