CIELACZEK

Dzisiaj bez wielu słów, szybkie ciasto – bo goście już jadą.

Znane chyba wszystkim ucierane kakaowe ciasto z białym serem – cielaczek według przepisu mojej teściowej.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 25 dkg masła
  • 6 jaj
  • 4 łyżeczki proszku
  • 14 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki kako
  1. Masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić i ostudzić.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  3. Do masy maślano – kakaowej  dodać żółtka i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Masę przelać do blaszki (25×35 cm, może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia.

SKŁADNIKI NA SER:

  • 60 dkg sera
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki budyniu
  1. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  5. Masę serową kłaść kupkami na brązowym cieście (kupka ok. 2 łyżki).
  6. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.

Po ostudzeniu można polać gotową polewą czekoladową. Jeśli ktoś woli polewę własnej roboty – tutaj przepis także pochodzący od mojej teściowej – jest świetna.

Komentarze:

  1. anula pisze:

    Nie wiem dlaczego , ale mi wychodził zakalec. Mam troszkę inny przepis

  2. Droczilka pisze:

    Pyszna domowa klasyka:-).

  3. Anonimowy pisze:

    właśnie się upiekł.u mnie prawie cały serek się "schowł" tylko niewielkie fragmenty widać. Mam nadzieję,ze po rozkrojeniu będie pyszny. Upiekłam dla znajomych na sylwka. Pachnie wysmienicie a jak smakuje to jeszcze napiszę. dzieki za przepis!!!! pozdrawiam zycząc do siego roku!!!

  4. Anonimowy pisze:

    Przepis dający spore pole manewru 🙂 Ja zrobiłam już pełną wersję, wersję bez kakao w cieście i nadzienia za to ze śliwkami, wersję bez nadzienia ale z wiśniami ^^

  5. Anonimowy pisze:

    Placek pyszny! Zastosowałam budyń czekoladowy bo taki miałam więc placek ma kolor czekoladowo-kakaowy.Bałam się zakalca więc żółtka przed dodaniem do masy kakaowo -maślanej lekko zmiksowałam. Dziękuję za przepis, z pewnością nie raz z niego skorzystam. Pozdrawiam Ania.

Dodaj komentarz