EINTOPF: WOŁOWINA I ZIEMNIAKI

Eintopf to wspólna nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Z niemieckiego eintopf to po prostu “jeden garnek”, w którym lądują różne składniki i razem się duszą. Jak to często bywa z dobrym jedzeniem wywodzi się ono z biedy i niedostatku – takim jednogarnkowym daniem łatwiej można było wykarmić dużą rodzinę.

W okresie III Rzeszy obowiązywał eintopfsonntag – w okresie jesienno-zimowym w pierwszą niedzielę miesiąca tradycyjny, droższy obiad musiał być zastąpiony eintopfem którego koszt musiał być niższy niż pół marki na osobę. “Zaoszczędzone” pieniądze miały być przekazywane na konto organizacji WHW i służyły jako wsparcie materialne dla potrzebujących. Całej akcji towarzyszyła propaganda socjalistyczna.

Nie przepadam za ziemniakami, zwłaszcza takimi w ich tradycyjnej formie. Jednak to danie mimo, że jest połączeniem najzwyklejszych ziemniaków i mięsa należy do moich ulubionych – może to smak dzieciństwa – moja mama robiła coś takiego i jest to po prostu pyszne. Ziemniaki poprzez pieczenie ich razem z mięsem i sosem nabierają takiego innego, ciekawego smaku.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg chudego mięsa wołowego bez kości
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać a pieczarki pokroić w spore plastry.
  3. Rozgrzać na dużej patelni olej i zrumienić na nim mięso. Dodać cebulę, pieczarki i czosnek, oprószyć solą i smażyć aż cebula zmięknie. Zmniejszyć ogień, dodać sproszkowaną paprykę i wszystko szybko wymieszać. Dodanie papryki tworzy zasmażkę, która bardzo fajnie zagęszcza sos – zbędne jest dodawanie mąki.
  4. Dodać koncentrat i podlać wodą (powinno mieć konsystencję gęstej zupy). Doprawić solą i pieprzem.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
  6. Piec w piekarniku około półtorej godziny w temperaturze 200 stopni C.

 

Komentarze:

  1. czyli coś, co lubi moje dziecko 😉

  2. Anonimowy pisze:

    żenada…

  3. Anonimowy pisze:

    ja uwielbiam takie dania jednogarnkowe a i do mycia mniej super 😉

    Agata

  4. Natalia pisze:

    Zrobiłam, bardzo pyszne. A sos rozpływał się w ustach, gdy jadłam go z chlebem posmarowanym masłem. Pychota, polecam Eintopf.

    1. Laura pisze:

      cieszę się bardzo
      pozdrawiam

  5. kaziu pisze:

    Dawno nie jadłem tego choć smak z dzieciństwa pamiętam, babcia robiła najlepszy. Coś co trzeba w końcu zrobić, smaki odżyły

Dodaj komentarz