MAŁPI OGON / COLA DE MONO

Ten napój zwrócił moją uwagę na blogu Agos. Bardzo spodobało mi się to połączenie kawy, mleka i alkoholu z aromatycznymi przyprawami.

Cola de mono czyli Małpi ogon to tradycyjny napój alkoholowy pijany w Chile w okresie bożonarodzeniowym. Przygotowuje się go z  mocnej kawy, mleka, przypraw (goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz z alkoholu. W oryginale dodaje się lokalną wódkę – aguardiente.

Przepis wg Agos z moimi zmianami.

 SKŁADNIKI:

  • 6 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki mocnego espresso
  • 2 litry mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 200 ml wódki
  1. Do rondelka wrzucić goździki, cynamon, gałkę muszkatołową oraz skórki.
  2. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Przecedzić przez drobne sitko.
  3. W większym garnku podgrzać mleko z kawą oraz cukrem – cukier musi się rozpuścić.
  4. Do mleka dodać wodę z rondelka.
  5. Wystudzić, dodać wódkę, przelać do butelek i mocno schłodzić.

 

 

Komentarze:

  1. Zwyczajna mama napisał(a):

    ale aromatycznie 🙂

  2. Evitaa napisał(a):

    Idealny dla mnie. Na pewno pachnie nieziemsko 🙂

    1. Laura napisał(a):

      oj, pachnie…

  3. Aciri napisał(a):

    Wyobraziłam sobie smak,zapach i odpłynęłam:)

Dodaj komentarz