PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I RICOTTĄ

Miało być to, ale sypnęło mi się trochę za dużo soli i trzeba było ratować sytuację. Cukinii więcej w domu nie miałam i zamiast placuszków z cukinii i ricotty na obiad zostały wyprodukowane placki ziemniaczane z cukinią, takie trochę w innej odsłonie. Czy to dobrze, czy źle… Te wyszły naprawdę pyszne i podczas popołudniowego i wieczornego podjadania pozostał po nich tylko pusty talerz.

Porcja bardzo duża – wystarczy na obiad dla 6-8 osób.

SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ:

  • 4 nieduże cukinie
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 g sera ricotta (może być zwykły twarożek)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli jest bardzo wodnista, można lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.
  2. Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, następnie utrzeć tak jak na placki ziemniaczane.
  3. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni placki można odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Placki podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem.

Placki ziemniaczane z cukinią i ricottą
Placki ziemniaczane z cukinią i ricottą
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz