PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I RICOTTĄ

Miało być to, ale sypnęło mi się trochę za dużo soli i trzeba było ratować sytuację. Cukinii więcej w domu nie miałam i zamiast placuszków z cukinii i ricotty na obiad zostały wyprodukowane placki ziemniaczane w innej odsłonie. Czy to dobrze, czy źle… Te wyszły naprawdę pyszne i podczas popołudniowego i wieczornego podjadania pozostał po nich tylko pusty talerz.

Porcja bardzo duża – wystarczy na obiad dla 6-8 osób.

SKŁADNIKI:

  • 4 nieduże cukinie
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 g sera ricotta (może być zwykły twarożek)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz
  • olej do smażenia
  1. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Ziemniaki, cebulę i czosnek utrzeć tak jak na placki ziemniaczane.
  3. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju.
  5. Podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem.

 

Komentarze:

  1. nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, ale ten przepis jest kuszący

  2. Justyna pisze:

    a ja uwielbiam placki ziemniaczane i to właśnie podawane ze Śmietaną!

  3. Amber pisze:

    Tęsknię za takimi…
    Dawno nie jadłam.
    Pyszne!

Dodaj komentarz