QUESADILLAS Z CHORIZO

Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej przygotowane z tortilli i roztopionego sera. Tradycyjnie wykorzystuje się meksykański ser Oaxaca, który jest takim odpowiednikiem mozzarelli. Jest mnóstwo różnych modyfikacji tego przepisu i wybór dodatków jest ograniczony tylko naszą pomysłowością.To co jest niezbędne to dwa placki tortilli i łatwo topiący się ser, opcjonalnie można wykorzystać kawałki upieczonego lub usmażonego kurczaka, grzyby, mielone mięso i warzywa.

Ja pierwszy raz spotkałam się z quesadillas na blogu Maggie – wtedy zrobiłam sobie obiadek z resztek, które miałam w lodówce i zakochałam się w tym daniu.

Dzisiaj mój pierwszy przepis na quesadillas: z serem, kiełbaską chorizo, papryką marynowaną, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SKŁADNIKI:
(na jedną sztukę)

  • 2 placki tortilli
  • 7-8 dkg łatwotopliwego sera (u mnie mieszanka mozzarelli i resztek goudy)
  • 5-7 dkg kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • 3-4 łyżki pokrojonej papryki konserwowej
  1. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
  2. Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę.
  3. Jeden z placków ułożyć na dużej patelni – świetnie do tego nada się patelnia grillowa. Na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki, przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek. Nie używamy oliwy.
  4. Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu – placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić – można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
  5. Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i pokroić na ćwiartki lub na ósemki.
  6. Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem.

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Alez mi narobilas ochoty na quesadillas!

    1. Laura pisze:

      w tym zakresie jesteś moją mentorką…

  2. JustInka pisze:

    O matko. Tortilla!! Jakbym zjadła teraz coś ciepłego z pysznym rozpływającym się serkiem… Pycha.

  3. Ola pisze:

    uwielbiam! i jeszcze ten mięsny dodatek… 😉

Dodaj komentarz