QUESADILLAS Z CHORIZO

Pierwszy raz spotkałam się z quesadillas na blogu Maggie – wtedy zrobiłam sobie obiadek z resztek i zakochałam się w tym daniu. Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej przygotowane z tortilli i roztopionego sera. Tradycyjnie wykorzystuje się meksykański ser Oaxaca, który jest takim odpowiednikiem mozzarelli. To co jest niezbędne to placki tortilli i ser, a co do pozostałych składników, to niewątpliwie dodawać możemy to co lubimy. Można wykorzystać kawałki upieczonego lub usmażonego kurczaka, pieczarki lub inne grzyby, mielone mięso i warzywa. Dzisiaj przedstawiam przepis na quesadillas z chorizo, serem, papryką marynowaną, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SKŁADNIKI QUESADILLAS Z CHORIZO:

(na jedną sztukę)

  • 2 placki tortilli
  • 80 g łatwotopliwego sera (u mnie mieszanka mozzarelli i resztek goudy)
  • 50-70 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • 3-4 łyżki pokrojonej papryki konserwowej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę, kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę.
  2. Jeden z placków ułożyć na dużej patelni grillowej, następnie na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki, przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu) i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek.
  3. Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu, ponieważ placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. Kiedy spodnia tortilla się zrumieni, całość należy obrócić, talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć z powrotem na patelnię. Podpiec drugą stronę.
  4. Upieczone quesadillas przełożyć na deskę, a na koniec pokroić na ćwiartki lub na ósemki.
  5. Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem.
Quesadillas z chorizo i papryką
Quesadillas z chorizo i papryką
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz