QUESADILLAS Z DYNIĄ HOKKAIDO

Taka dynia w tym roku pierwszy raz trafiła do mojej kuchni. Niewielka, o przepięknym intensywnym, pomarańczowym, prawie czerwonym kolorze. Ten kolor to karotenoidy, które korzystnie wpływają na nasze oczy i spowalniają procesy starzenia. Świetna w kuchni bo jadalna jest również delikatna skórka. Tutaj podpatrzyłam jak prosto można ją przyrządzić – wystarczy pokrojoną dynię skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na 20 minut do piekarnika. Nie ukrywam, że ponad połowa została zjedzona tak po prostu z blachy – dla mnie jest niesamowita. Blaszka z upieczonymi kawałkami dyni postawiona na stole świetnie zastąpiła popołudniowe przekąski. Słodkawy smak cudownie przełamie na przykład sos czosnkowy.

Część dyni została wykorzystana do przygotowania quesadillas z dynią – tym razem w wersji dla bezmięsnych.

SKŁADNIKI QUESADILLAS Z DYNIĄ:

  • 8 placków tortilli
  • 300 g łatwotopliwego sera
  • 1/2 kg dyni hokkaido
  • 8 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 8 łyżek czerwonej fasoli
  • oliwa z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie oprószyć solą.
  2. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, wystudzić a na koniec pokroić w kostkę.
  3. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
  4. Jeden z placków ułożyć na dużej patelni – świetnie do tego nada się patelnia grillowa. Na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki (oczywiście 1/4 tych składników – musi starczyć na pozostałe placki), przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek. Nie używamy oliwy.
    Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu – placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać.
  5. Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić – można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
  6. Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i kroić na ćwiartki lub na ósemki, a następnie upiec pozostałe quesadillas.
  7. Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem. Tutaj farsz jest łagodny więc idealnie będzie współgrać z ostrym dodatkiem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz