QUESADILLAS Z DYNIĄ HOKKAIDO

Taka dynia w tym roku pierwszy raz trafiła do mojej kuchni. Niewielka, o przepięknym intensywnym, pomarańczowym, prawie czerwonym kolorze. Ten kolor to karotenoidy, które korzystnie
wpływają na nasze oczy i spowalniają procesy starzenia. Świetna w kuchni bo jadalna jest również delikatna skórka.

Tutaj podpatrzyłam jak prosto można ją przyrządzić – wystarczy pokrojoną dynię skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na 20 minut do piekarnika. Nie ukrywam, że ponad połowa została zjedzona tak po prostu z blachy – dla mnie jest niesamowita. Blaszka z upieczonymi kawałkami dyni postawiona na stole świetnie zastąpiła popołudniowe przekąski. Słodkawy smak cudownie przełamie na przykład sos czosnkowy.

Jednak część dyni została wykorzystana do przygotowania kolejnej quesadillas – tym razem w wersji dla bezmięsnych.

SKŁADNIKI:
(na cztery osoby)

  • 8 placków tortilli
  • 30 dkg łatwotopliwego sera
  • 1/2 kg dyni hokkaido
  • 8 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 8 łyżek czerwonej fasoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  1. Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą.
  2. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Wystudzić i pokroić w kostkę.
  3. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
  4. Jeden z placków ułożyć na dużej patelni – świetnie do tego nada się patelnia grillowa. Na placku równomiernie rozłożyć wszystkie składniki (oczywiście 1/4 tych składników – musi starczyć na pozostałe placki), przykryć drugim plackiem. Rozgrzać patelnię i powoli podpiekać tortillę lekko dociskając wierzchni placek. Nie używamy oliwy.
    Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu – placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać.
  5. Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić – można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
  6. Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i kroić na ćwiartki lub na ósemki.
  7. Upiec pozostałe quesadillas.
  8. Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem. Tutaj farsz jest łagodny więc idealnie będzie współgrać z ostrym dodatkiem.

Komentarze:

  1. madzik pisze:

    Wspaniałe ! uwielbiam dynię hokkaido ale w takiej wersji jeszcze nie miałam przyjemności jej zajadać. Jutro kupuję dynie i robię 🙂

  2. Zuza pisze:

    Rewelacja!

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji 🙂 Szczegóły na blogu
    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz