SURÓWKA – SUROWY BURAK I DODATKI

Surowy burak w pysznej, zdrowej surówce.

Dla mnie to był smak tego weekendu. Surowy burak zawsze kojarzył mi się z posmakiem ziemi i po prostu za nim nie przepadałam. Surowe buraki w przeciwieństwie do tych tradycyjnie podawanych mają niski indeks glikemiczny. W przypadku surowych jest to wartość 30, gdzie już taki po obróbce termicznej wzrasta do 65 (tutaj tabela IG), co uważane jest za wartość wysoką, niedozwoloną w przypadku cukrzyków czy osób cierpiących na insulinooporność.

Buraczki bardzo lubię zarówno w zupie jak i sałatkach, jednak zawsze są one już po gotowaniu czy pieczeniu. Świadomość, że surowe są o wiele, wiele zdrowsze (te ugotowane mają dwukrotnie wyższy indeks glikemiczny) miała się nijak do mojej diety bo po prostu nie miałam pojęcia jak można przyrządzić buraczki bez gotowania, tak aby były zjadliwe. To się zmieniło kiedy w piątek trafiłam na pokaz gotowania z wykorzystaniem Tupperware zorganizowanym w domu naszych przyjaciół.

Podana na spotkaniu surówka z surowego buraka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem. Jest idealna: lekka, odświeżająca i zaskakująca smakiem. Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami ziół, pasują zarówno świeże jak i suszone.

ZOBACZ RÓWNIEŻ TEN PRZEPIS – to podobna surówka w wersji z marchewką i dodatkiem awokado.

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości lub 1 surowy burak
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula (może być też zwykła)
  • spore jabłko
  • ząbek czosnku
  • mieszanka ziół prowansalskich (mogą też być inne ulubione zioła)
  • 1-2 łyżki majonezu (najlepiej bez cukru)
  • sól do smaku
  • ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia
  1. Buraki, cebulę, czosnek oraz jabłka obierz, z jabłek usuń gniazda nasienne.
  2. Wszystkie składniki posiekaj w malakserze* (można też zrobić to w dużym kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami – warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę.
  3. Dodaj majonez i doprawić do smaku solą i ziołami.

* W oryginale warzywa były siekane w tzw multirozdrabniaczu.  

Surówka ze świeżego buraka
Surowy burak w pysznej, zdrowej surówce.
Surówka ze świeżego buraka3
Surówka ze świeżego buraka1

Zobacz także...

22 komentarze

  1. Uwielbiam buraczki, ale nie mogę jeść klasycznej surówki przez wysoki indeks. Dziękuję za przepis, surówka jest przepyszna! Mroczna Elfka

  2. Dziś ją przygotuję, jestem bardzo ciekawa smaku! Ostatnio zainteresowałam się tematem zasadowości i kwasowości w produktach i okazuje się, że Twoja surówka jest idealnie zasadowa, w zasadzie buraki, cytryna i ogórki kiszone są z górnej półki najbardziej zasadotwórczych (czyli najlepszych) produktów żywnościowych. Pozdrawiam!

  3. Bardzo fajna alternatywa dla surówki z kiszonej kapusty czy z kapusty czerwonej. Ja dodałam słonecznik i w tej wersji jest jeszcze ciekawsza.

  4. Szukałam przepisu na pyszną surówkę z buraczków. I świetnie trafilam. Bardzo smaczna jest, dziękuję za przepis 🙂

  5. Wszystkie składniki mam w swojej kuchni – od razu po powrocie do domu zabieram się za przygotowanie. Buraki są przezdrowe i zawsze szukam nowych możliwości wykorzystania ich w surowej formie 🙂

Leave a Reply