SURÓWKA Z SUROWEGO BURAKA

Dla mnie to był smak tego weekendu. Surowy burak zawsze kojarzył mi się z posmakiem ziemi i po prostu za nim nie przepadałam. Surowe buraki w przeciwieństwie do tych tradycyjnie podawanych mają niski indeks glikemiczny. W przypadku surowych jest to wartość 30, gdzie już taki po obróbce termicznej wzrasta do 65 (tutaj tabela IG), co uważane jest za wartość wysoką, niedozwoloną w przypadku cukrzyków czy osób cierpiących na insulinooporność.

Buraczki bardzo lubię zarówno w zupie jak i sałatkach, jednak zawsze są one już po gotowaniu czy pieczeniu. Świadomość, że surowe są o wiele, wiele zdrowsze (te ugotowane mają dwukrotnie wyższy indeks glikemiczny) miała się nijak do mojej diety bo po prostu nie miałam pojęcia jak można przyrządzić buraczki bez gotowania, tak aby były zjadliwe. To się zmieniło kiedy w piątek trafiłam na pokaz gotowania z wykorzystaniem Tupperware zorganizowanym w domu naszych przyjaciół.

Podana na spotkaniu surówka z surowego buraka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem. Jest idealna: lekka, odświeżająca i zaskakująca smakiem. Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami ziół, pasują zarówno świeże jak i suszone.

ZOBACZ RÓWNIEŻ TEN PRZEPIS – to podobna surówka w wersji z marchewką i dodatkiem awokado.

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości surowe buraki
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula (może być też zwykła)
  • 1 spore jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • mieszanka ziół prowansalskich (mogą też być inne ulubione zioła)
  • 1-2 łyżki majonezu (najlepiej bez cukru)
  • sól do smaku
  • ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia
  1. Buraki, cebulę, czosnek oraz jabłka obierz, z jabłek usuń gniazda nasienne.
  2. Wszystkie składniki posiekaj w malakserze* (można też zrobić to w dużym kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami – warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę.
  3. Dodaj majonez i doprawić do smaku solą i ziołami.
* W oryginale warzywa były siekane w tzw multirozdrabniaczu.
Surówka ze świeżego buraka

Surówka ze świeżego buraka

Surówka ze świeżego buraka3

Surówka ze świeżego buraka1

Komentarze:

  1. bartoldzik napisał(a):

    Zainteresowałaś mnie, muszę taką surówkę koniecznie spróbować.

  2. Anonimowy napisał(a):

    Zrobiłam ją już parę razy. Jest świetna 🙂

  3. Anonimowy napisał(a):

    Uwielbiam buraczki, ale nie mogę jeść klasycznej surówki przez wysoki indeks. Dziękuję za przepis, surówka jest przepyszna! Mroczna Elfka

  4. Anonimowy napisał(a):

    WSPANIAŁA!!!!

  5. Anonimowy napisał(a):

    Rzeczywiście bardzo dobra 🙂

  6. Dziś ją przygotuję, jestem bardzo ciekawa smaku! Ostatnio zainteresowałam się tematem zasadowości i kwasowości w produktach i okazuje się, że Twoja surówka jest idealnie zasadowa, w zasadzie buraki, cytryna i ogórki kiszone są z górnej półki najbardziej zasadotwórczych (czyli najlepszych) produktów żywnościowych. Pozdrawiam!

  7. Anonimowy napisał(a):

    no ale majonez?? :(((

    1. Laura napisał(a):

      a dlaczego nie, domowy jest pyszny

    2. Anonimowy napisał(a):

      mega. polecam w to swiezy szpinak badz natka pietruszki 😉

  8. Anonimowy napisał(a):

    Pyszna i odżywcza:) Polecam!

  9. Anonimowy napisał(a):

    Bardzo fajna alternatywa dla surówki z kiszonej kapusty czy z kapusty czerwonej. Ja dodałam słonecznik i w tej wersji jest jeszcze ciekawsza.

  10. Anonim napisał(a):

    bardzo dobra,polecam

  11. Ola napisał(a):

    Zamiast majonezu polecam namoczony i dobrze zblendowany słonecznik 🙂

  12. Oliwia Licznerski napisał(a):

    wlasnie zrobilam ! przepyszna !! wlasnie takiego przepisu szukalam 😉

Dodaj komentarz