TAJSKIE CURRY Z DYNIĄ I MIĘSEM

Kolejny przepis z dynią hokkaido. Odkryta tej jesieni – jest ona zdecydowanie na pierwszym miejscu wszystkich “dyniowatych” (a nawet powiem, że wśród warzyw) w ostatnich dniach. Tym razem w duecie z mięsem – u mnie chudy schab, ale zamienić go można na pierś z kurczaka lub indyka.

Bardzo szybki obiad (dynię miałam upieczoną z poprzedniego dnia), aromatyczne i po prostu smaczne.

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg chudego mięsa
  • 50 dkg upieczonej dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry*
  • 4 liście limonki kaffir
  • 2 łyżki oleju

* Pastę curry można zrobić samemu, lecz ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Więcej o paście curry tutaj.

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Mięso opłukać i pokroić w centymetrową  kostkę.
  3. Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku). Wrzucić cebulę, oprószyć solą i chwilę smażyć (ok. 2 minuty). Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry (więcej można dodać pod koniec duszenia). Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się  nie przypaliło.
  4. Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
  5. Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dodać do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.

Podawać z ryżem.

Komentarze:

  1. Dusia pisze:

    po tajsku i już mi się podoba:)

Dodaj komentarz