TORT TRZYKOLOROWY CANDY CORN

Tort trzykolorowy candy corn

Tort na urodziny mojego syna to miał być Red Velvet Cake, ale troszkę obawiałam się jak nastolatki przyjmą ten nietypowy ponoć smak i w czasie poszukiwań natrafiłam na coś takiego. Zachwycił mnie ten jesienny zestaw kolorów i wiedziałam, że to będzie to. Tort miał być jesienny, z motywem pająkowo-wspinaczkowym. Postanowiłam zrobić tort trzykolorowy, ala Candy Corn Cake i w rezultacie wyszło coś takiego.

SKŁADNIKI TRZYKOLOROWY TORT:

CIEMNY SPÓD:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 67 g mąki pszennej tortowej
  • 43 g kakao
  1. Kakao przesiać razem z mąką.

POMARAŃCZOWY SPÓD:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 76 g mąki pszennej tortowej
  • 28 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki barwnika spożywczego w proszku
  1. Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką tortową.

JASNY SPÓD:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 76 g mąki pszennej tortowej
  • 28 g mąki ziemniaczanej
  1. Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką tortową.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTÓW:

  1. Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Każdy spód przygotowywać oddzielnie.
  2. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać po trochę cukier a na koniec po jednym żółtku.
  3. Do masy jajecznej wsypać przesiane suche składniki, następnie wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  4. Ja barwnik dodałam do ubitych białek – wtedy widać jaką barwę się osiągnęło. Moim zdaniem mogło go być odrobinę mniej, ponieważ kolor po upieczeniu zdecydowanie jest bardziej intensywny.
  5. Spód tortownicy wyłożyć papierem, wyłożyć masę. Biszkopty piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego patyczka.
  6. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę, następnie każdy biszkopt ostudzić na kratce kuchennej.

SKŁADNIKI NA KREMY:

MASA CIEMNA:

  • 25 dkg serka twarogowego (tutaj Mój Ulubiony z Wielunia – polecam)
  • 4-5 łyżek Nutelli
  1. Wymieszać składniki.

MASA JASNA:

  • 75 dkg serka twarogowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 25 dkg miękkiego masła
  1. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce cukru i nadal ucierać, następnie dodawać po trochę serka i dokładnie wymieszać.

DODATKOWO:

  • poncz: słaba herbata z cytryną i cukrem, do nasączenia
  • do ozdobienia: gotowa polewa czekoladowa
  1. Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć.
  2. Na ciemny, ciemna masa, potem pomarańczowy, jasna masa i na koniec jasny biszkopt.
  3. Resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki, następnie udekorować według własnych preferencji.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz