Tort egipski

TORT EGIPSKI

Tort egipski – piękny i smaczny. Połączenie smaku prażonych orzechów laskowych i karmelu z delikatnymi masami: maślano-budyniową oraz bitą śmietaną. Tort naprawdę zachwyca i smakiem i wyglądem.

Pierwszy raz zobaczyłam go na Moich Wypiekach. Potem kilka razy spotkałam się z tym przepisem na różnych chorwackich i serbskich serwisach kulinarnych zarówno w formie tortu jak i zwykłego ciasta. Ten mój jest taką wypadkową różnych przepisów dostosowaną do moich potrzeb.

Tort na 40 urodziny mojego męża…

SKŁADNIKI NA CIASTO:
przepis na jeden blat, trzeba upiec 3 sztuki

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 7 dkg mielonych orzechów laskowych
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  1. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
  2. Do piany dodać orzechy i mąkę delikatnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

MASA BUDYNIOWA:

  • 12 żółtek
  • 12 łyżek cukru
  • 9,5 łyżki mąki pszennej
  • 720 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 30 dkg miękkiego masła
  1. Żółtka, mąkę i oba cukry dokładnie zmiksować ze szklanką mleka tak aby nie było grudek.
  2. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem.
  3. Do gotującego się mleka wlać żółtka z cukrem i cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
  4. Masło dokładnie utrzeć.
  5. Miksować nadal i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.

MASA GRYLAŻOWA:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 20 dkg orzechów laskowych
  • 30 dkg cukru
  • 2 łyżki cukru
  • ewentualnie usztywniacz do bitej śmietany
  1. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić i potem rozdrobnić.
  2. Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest on bardzo gorący.
  3. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
  4. Część karmelu można wykorzystać na przygotowanie ozdób. Takie esy-floresy bardzo łatwo można potem przenieść na gotowy tort.
  5. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Dodać orzechy i pokruszony karmel, wymieszać.

No i wykonanie:

Ciasto, masa budyniowa, masa grylażowa, ciasto, masa budyniowa, masa grylażowa i ciasto, masa budyniowa i na koniec masa grylażowa. Część masy budyniowej wykorzystać na posmarowanie boków tortu.

Schłodzić.

Ozdoby karmelowe najlepiej dodać przed podaniem.

Tort egipski
Tort egipski

11 komentarzy

  1. Nie wiem dlaczego, ale mi wychodzi bardzo cienkie ciasto. Piekę w białej tortownicy średnica 30 cm, według tego przepisu i coś nie tak.Jakie grube powinny być blaty?

Dodaj komentarz