WOŁOWINA Z PĘDAMI BAMBUSA

Wołowina z pędami bambusa

Mocno czosnkowa wołowina z pędami bambusa u mnie podana z makaronem z warzywami oraz sałatką z ogórka. Mięso wystarczy wcześniej zamarynować, potem przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem ryżowym czy sojowym.

SKŁADNIKI – WOŁOWINA Z PĘDAMI BAMBUSA:

  • 40 dkg chudej wołowiny
  • 6 ząbków czosnku
  • szklanka pędów bambusa (ze słoiczka lub puszki)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki uprażonego sezamu
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na cieniutkie paseczki.
  2. Czosnek obrać, 4 ząbki pokroić w cienkie plasterki i dodać do mięsa, zalać wszystko sosem sojowym i odstawić na 2 godziny (lub więcej) do zamarynowania. 2 pozostałe ząbki czosnku rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę.
  3. Pędy z bambusa opłukać na sitku, odsączyć.
  4. W woku rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, następnie zmniejszyć ogień dodać osączone pędy bambusa, utarty czosnek i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut na wolnym ogniu.
  5. Mąkę wymieszać ze szklanką wody i dodać do mięsa, gotować chwilę, mieszając. Na koniec, w razie potrzeby można dolać nieco wody lub doprawić sosem sojowym.
  6. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Wołowina z pędami bambusa
Wołowina z pędami bambusa

Podać z ryżem lub z makaronem na przykład takim.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz