WOŁOWINA Z CZOSNKIEM I PĘDAMI BAMBUSA

Mocno czosnkowa wołowina z bambusem podana z makaronem z warzywami oraz sałatką z ogórka.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg chudej wołowiny
  • 6 ząbków czosnku
  • szklanka pędów bambusa (ze słoiczka lub puszki)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki uprażonego sezamu
  • 3 łyżki szczypiorku
  1. Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na cieniutkie paseczki.
  2. Czosnek obrać. 4 ząbki pokroić w cienkie plasterki i dodać do mięsa, zalać wszystko sosem sojowym i odstawić na 2 godziny do zamarynowania. 2 pozostałe ząbki czosnku rozetrzeć.
  3. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień dodać osączone pędy bambusa, utarty czosnek i kilka łyżek wody. Dusić kilka minut na wolnym ogniu.
  4. Mąkę wymieszać ze szklanką wody i dodać do mięsa.
  5. Dusić kolejne kilka minut, ewentualnie doprawiając sosem sojowym i podlewając wodą.
Podać z ryżem lub z makaronem na przykład takim.

2 komentarze

Dodaj komentarz