BURACZKI NA ZIMNO Z CEBULĄ I GRANATEM

Dzisiaj buraki w wersji bardziej wykwintnej. Takie małe urozmaicenie standardowej wersji sałatki  z cebulką wzbogacone o słodkawo-kwaskowy smak ziarenek granatu.

Buraczki zostały upieczone w piekarniku i bardzo do tego Was zachęcam. Można je oczywiście ugotować, jednak te pieczone po pierwsze mają niesamowicie intensywny smak, a po drugie wszystko co w nich najlepsze zostaje w środku. Nie ukrywajmy – przy gotowaniu spora część tych skarbów razem z wodą wędruje po prostu do kanalizacji.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 granat
  • sól
  • pół cytryny
  1. Buraki upiec w piekarniku*.  Zimne zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i trochę ją pognieść ręką.
  3. Owoc granatu przepołowić i wydłubać ziarenka.
  4. Składniki połączyć, wymieszać i doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

* Pieczenie buraków jest niezwykle proste. Wystarczy je dokładnie umyć, potem każdego buraka owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni C od 45 do 60 minut w zależności od wielkości. Pieczenie małej ilości buraków ma jedną sporą wadę – trwa to dość długo i jest to mało ekonomiczne. Ja staram się połączyć tę czynność z pieczeniem chleba.

 

Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Geisha Silvergold. Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:

zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.

Dodaj komentarz