CIASTO DO PIZZY ORKISZOWO-PSZENNE

Rodzinne spotkania, to niesamowite chwile rozmów, wspomnień czy żartów. Uwielbiam jeśli tym spotkaniom towarzyszy wspólne biesiadowanie a jeszcze bardziej wspólne przygotowywanie posiłku.

Tym razem asystę w kuchni pełniła moja siostrzenica Nina. Więcej zdjęć tutaj.

SKŁADNIKI:

  • 2 i 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 2 i 3/4  szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 litra wody
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  1. Składniki wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin (lub dłużej).
  2. Przed pieczeniem ciasto powinno odstać w temperaturze pokojowej około1-2 godziny, aby się zagrzało.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, kłaść dodatki i piec w temperaturze 220 stopni 12-15 minut.

Komentarze:

  1. Ela.M pisze:

    Są to najmilsze chwile gdy z dzieciakami przygotowuje się posiłki, co prawda że jest więcej sprzątania ale ile radości:)

Dodaj komentarz