DROŻDŻÓWKA ODRYWANA Z JABŁKAMI

Drożdżówka odrywana z jabłkami

Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na wytrawny odrywany chlebek. Zauroczył mnie… W podobny sposób można zrobić ciasto na słodko. W mojej wersji pomiędzy plasterkami ciasta aromatyczny cynamon i kawałki jabłek. Zapach jesieni – drożdżówka odrywana z jabłkami i cynamonem.

Ciasto jest niesamowite, a przyjemność odrywania kolejnych kawałków jest uzależniająca…

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3,5 dkg świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • mąka do podsypania
  1. Mąkę przesiać, Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
  2. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i kilka łyżek mąki, a następnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – najlepiej na ponad godzinę – ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika, a potem ustawiam temperaturę około 50 stopni).

DO POSMAROWANIA CIASTA:

  • 3 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 5 sporych jabłek
  1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia.
  2. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, a następnie podzielić na 5 równych części.
  3. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 60 cm. Placek posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem.
  5. Prostokąt pokroić na 6 równych pasków 10 na 30 cm. Na pierwszym ułożyć pierwszą cześć jabłek, potem na wierzch położyć kolejny pasek (cukrem do góry), następnie znowu jabłka i tak do ostatniego placka.
  6. Ułożony stosik pokroić na 8 kawałków, a pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówkach, posmarować odłożonym masłem i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Drożdżówka odrywana z jabłkami
Drożdżówka odrywana z jabłkami
Drożdżówka odrywana z jabłkami

Szukasz innych przepisów na ciasto drożdżowe?

Komentarze:

  1. Amber pisze:

    Pyszna!
    Chętnie bym kawałek oderwała.

  2. Olga pisze:

    pięknie wygląda! aż poczułam przed komputerem zapach Twojej drożdżówki… cudo!!

  3. robiłam w tamtym tygodniu podobną tylko bez jabłek – naprawdę jest uzależniające to odrywanie. A kombinacji przecież tyle można robić! Uwielbiam!!! Nobla dla tego co wymyślił odrywane ciasto :))

    1. Laura pisze:

      no nie wiem czy Nobel za takie coś się znajdzie, ale jakaś nagroda się należy… Ja już mam pomysł na Boże Narodzenie…

  4. kuchcikOla pisze:

    muszę w końcu zrobić takiego odrywańca 🙂 Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco 🙂

  5. Droczilka pisze:

    ostatnio panuje blogowa moda na odrywane chlebki i drożdżówki. Zupełnie mnie to nie dziwi, gdyż są przepyszne!!!

  6. aga pisze:

    fantastyczna drozdzowka, tez bym sobie urwala kawaleczek:)

  7. Dorota pisze:

    Urwe sobie kawałeczek i życze 100 lat bo chyba 2 urodziny bloga są teraz.

    1. Laura pisze:

      Dorota – bardzo dziękuję, masz rację – za kilka dni Cafe Babilon obchodzi 2 urodziny…

  8. Brenia pisze:

    Cudny pomysł! 🙂

  9. gin pisze:

    Oj tak, odrywane drożdżówki mają w sobie to "coś" 🙂 W takiej wersji jeszcze nie piekłam, a wygląda fantastycznie 🙂

  10. Anonimowy pisze:

    Właśnie niedawno wyjęłam z pieca i już rodzinnie wcinamy, PYCHA 🙂 chociaż zamiast zwykłych jabłek dodałam mus, pozdrawiam, Basia

Dodaj komentarz