GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną, ugotowaną z kapustą kiszoną, podane z sosem mięsno-grzybowym. Przepis wzorowany tym przepisem z mojego bloga. Gołąbki w tej tradycyjnej formie, czyli w białej kapuście u mojej znajomej stanowią jedno z dwunastu dań wigilijnych. Ja tym razem wybrałam czerwoną kapustę, oczywiście możecie je zrobić w zwykłej białej lub w kapuście włoskiej.

SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ:

  • główka czerwonej kapusty
  • 1,5 szklanka kaszy gryczanej (palonej, całej)
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę przebrać i opłukać, następnie zalać 3 szklankami wody.
  2. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć i pokroić, dodać do kaszy. Gotować razem do momentu aż kasza napęcznieje.
  3. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.
  4. Doprawić solą i pieprzem i dusić dalej na wolnym ogniu, następnie farsz wystudzić.
  5. Z czerwonej kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, ostudzić i wyciąć grube nerwy.
  6. Farsz nakładać do liści i zawijać gołąbki.
  7. Naczynie żaroodporne wyłożyć zbędnymi liśćmi kapuścianymi, układać ciasno gołąbki, wierzch też przykryć liśćmi.
  8. Podlać bulionem i upiec (u mnie gołąbki piekły się w temperaturze 200 stopni około 2 godziny).
  9. Podawać z dowolnym sosem lub z okrasą z podsmażonej cebulki.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz