GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W CZERWONEJ KAPUŚCIE

gołąbki z kaszą gryczaną

Kilka dni temu na Pokrojone i Doprawione zobaczyłam gołąbki zawinięte w liście czerwonej kapusty. Bardzo spodobał mi się ten pomysł, bo takie czerwono-fioletowe gołębie naprawdę są urocze. W taki ponury dzień jak dzisiaj, kiedy za oknem mży i nie widać słońca, troszkę koloru na talerzu nie zaszkodzi nikomu…

W mojej wersji czerwona kapusta została nadziana kaszą gryczaną, ugotowaną z kapustą kiszoną i podana z sosem mięsno-grzybowym. Przepis wzorowany tym przepisem z mojego bloga. Gołąbki w tej tradycyjnej formie, czyli w białej kapuście u mojej znajomej stanowią jedno z dwunastu dań wigilijnych.

SKŁADNIKI:

  • główka czerwonej kapusty
  • 1,5 szklanka kaszy gryczanej (palonej, całej)
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu
  1. Kaszę przebrać i opłukać, zalać 3 szklankami wody.
  2. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć i pokroić, dodać do kaszy.
  3. Gotować do momentu kiedy kasza napęcznieje.
  4. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.
  5. Doprawić solą i pieprzem i dusić dalej na wolnym ogniu. Wystudzić.
  6. Z czerwonej kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu. Ostudzić i wyciąć grube nerwy.
  7. Farsz nakładać do liści i zawijać gołąbki.
  8. Naczynie żaroodporne wyłożyć zbędnymi liśćmi kapuścianymi, układać ciasno gołąbki, wierzch też przykryć liśćmi.
  9. Podlać bulionem i upiec (u mnie gołąbki piekły się w temperaturze 200 stopni około 2 godziny).
  10. Podawać z dowolnym sosem lub z okrasą z podsmażonej cebulki.

Komentarze:

Dodaj komentarz