GROCHÓWKA PRAWIE WOJSKOWA

Grochówka zawsze kojarzy mi się z kotłem i unoszącą się na nim parą gorącej zupy – grochówka wojskowa …

Cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, podana z pajdą świeżego dobrego chleba – jedna z najlepszych moim zdaniem w kuchni polskiej. Moja wersja bez zasmażki i podsmażanej cebuli, czyli troszkę lżejsza, ale mimo wszystko niesamowicie smaczna. Najlepsza jest taka gotowana w kuchni polowej, bo jest to jedno z takich dań, które smakują inaczej gdy gotowane są w ilości dla “mas”. Chyba wszystkie większe imprezy plenerowe oferują to danie. Pikniki, festyny czy słyszeliście o takich bez wielkiego kotła, w którym pyrka grochówka wojskowa?

Grochówka wojskowa tradycyjnie podawana jest z pajdą dobrego chleba. Gęsta, pożywna, z porządną wkładką mięsną może być kompletnym jednogarnkowym daniem obiadowym.

Jeśli zdecydujesz się ugotować grochówkę z całych ziaren grochu, zamocz go dzień wcześniej – połówki nie wymagają wcześniejszego moczenia.

SKŁADNIKI:

(porcja na duży gar zupy na dwa dni)

  • opakowanie grochu połówki (ok. 400 g),
  • 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 spora cebula
  • 3 ziemniaki
  • 40 dkg żeberek wieprzowych
  • kawałek chudego wędzonego boczku
  • 2-3 pętka wędzonej kiełbasy
  • sól, pieprz, majeranek, kilka listków laurowych
  1. Groch opłucz, zalej wodą, dodaj listki laurowe i na wolnym ogniu gotuj do miękkości. Musisz pilnować aby się nie przypalił – co jakiś czas zamieszaj i ewentualnie podlej wodą.
  2. Żeberka pokrój i opłucz. Zalej wodą, posól i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Boczek pokrój w słupki, kiełbasę w półplasterki lub dużą kostkę.
  6. Do gotujących się żeberek dodaj warzywa, boczek i kiełbasę. Gotuj kolejne 10 minut.
  7. Do wywaru mięsno-warzywnego dodaj pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz groch. Dopraw solą, pieprzem oraz sporą ilością majeranku.
  8. Gotuj do miękkości ziemniaków, co jakiś czas mieszając.

Komentarze:

  1. bartoldzik pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie, w sam raz na nadchodzące powoli mrozy 🙂

Dodaj komentarz