KURCZAK POD PIERZYNKĄ Z PESTO I MOZZARELLI

Zapiekany kurczak pod aromatyczną pierzynką. Bazylia, czosnek i orzechy na delikatnym mięsie i chrupiąca skorupka z mozzarelli. Ten przepis, to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Jutro przepis na deser, który będzie dopełnieniem dzisiejszego “śródziemnomorskiego” dania głównego.

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 30 dkg mozzarelli
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • garść łuskanego słonecznika
  • pieprz, sól
  1. Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Do kubka miksującego dodać:  bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi.
  3. Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.

 

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Apetyczna ta pierzynka!

  2. Anonimowy pisze:

    a z czym proponujecie serwować tego kurczaka ?

    Małgorzata

    1. Laura pisze:

      Małgosiu, moim zdaniem świetnie będzie się komponować z ryżem lub pieczonymi ziemniakami (kilka dni temu przedstawiałam takie bardziej wykwintne).
      U mnie bardzo często mięso podawane jest z duuużą ilością warzyw, zarówno w formie surówki jak i gotowanych czy duszonych – polecam moją fasolkę z czosnkiem.

Dodaj komentarz