MAKARONIKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Ten przepis na makaroniki z płatków owsianych zapisany przez moją córkę na odwrocie kartki z malowanką ma już prawie dziesięć lat. Przechowywany w jednej z książek kucharskich ma dla mnie dzisiaj wartość prawie historyczną. Kiedyś robiliśmy takie makaroniki bardzo często. Kartka jest bardzo mocno sfatygowana i czas najwyższy przelać tekst na jakiś trwalszy nośnik bo niedługo problemem będzie rozczytać co moje dziecko kiedyś zapisało.

Ciasteczka są pyszne i polecam Wam ten przepis z całego serca.

SKŁADNIKI NA MAKARONIKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH:

  • 500 g płatków owsianych
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  1. Płatki owsiane lekko zrumień na patelni, ostudź.
  2. Żółtka jaj, miękkie masło oraz 150 g cukru utrzyj na gładką masę.
  3. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do niej resztę cukru, olejek migdałowy oraz płatki i wymieszaj z masą.
  4. Ciasto nabieraj łyżeczką, formuj kulki i  układaj luźno na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce.
  5. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni C) do zrumienienia.

Komentarze:

  1. Evitaa pisze:

    Wyglądają chrupiąco :)).

  2. Anonim pisze:

    WYGLĄDAJA WYBORNIE ,>)

Dodaj komentarz