MAŁPI CHLEB – MONKEY BREAD

Monkey bread czyli małpi chleb

… czyli drożdżówka odrywana w kolejnej odsłonie. Tym razem do odrywania kuleczki – małe bułeczki z brązowym cukrem i cynamonem. Ten wypiek jest bardzo popularny w Stanach – podaje się go na śniadanie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce “monkey bread” i znajdziecie mnóstwo przepisów na ten rodzaj pieczywa. Główną zasadą jest dzielenie przygotowanego ciasta drożdżowego na niewielkie kawałki, które formuje się w kulki, a następnie macza w roztopionym maśle i obtacza w cukrze i cynamonie. Najczęściej piecze się w dużej, okrągłej formie do babek z kominem. Ja piekłam chlebki z podwójnej porcji. Jedną wstawiłam do zwykłej prostokątnej formy, drugą właśnie w takiej babkowej z kominem. Zdecydowanie polecam tę drugą.

Ja wzorowałam się na tym przepisie – cynamon i brązowy cukier jako nieodzowne składniki małpiego chleba wzbogacone są dodatkowo o drobno krojone jabłka. Mój przepis troszkę zmodyfikowałam – między innymi dodałam jajka. Zrobiłam też trochę większe kuleczki niż w oryginale.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 70 g masła
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  2. Ciepłe mleko połączyć z miodem i cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki.
  4. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 10 dkg masła
  • 1 szklank brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  2. W miseczce wymieszać cukier i cynamon.
  3. Z ciasta formować kuleczki, każdą maczać w rozpuszczonym maśle i obtaczać w cukrze z cynamonem.
  4. Jabłka podzielić na trzy części.
  5. Jedną trzecią jabłek rozłożyć na dnie blaszki. Połowę kuleczek rozłożyć na jabłkach, posypać kolejną częścią jabłek. Na wierzch rozłożyć drugą połowę kuleczek i potem resztę jabłek.
  6. Wierzch posmarować resztką masła, można też posypać cynamonem i cukrem. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Monkey bread czyli małpi chleb

Monkey bread czyli małpi chleb

Komentarze:

  1. Dorotas30 pisze:

    wspaniały , lubię takie chlebki do odrywania:)

  2. qwert123 pisze:

    ale dlaczego monkey?:P

  3. Salvador Dali pisze:

    pysznie;) Kocham drożdżowe-mmmm;)

  4. Laura pisze:

    Dlaczego taka nazwa…? nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ten wypiek pojawił się gdzieś w okolicach lat 40-50 dwudziestego wieku w Stanach Zjednoczonych i tam jest najbardziej popularny.
    Do mnie najbardziej przemawia porównanie spożywania tej drożdżówki do sposobu jedzenia przez małpki – czyli odrywania łapkami.

Dodaj komentarz