MONKEY BREAD CZYLI MAŁPI CHLEB

Monkey bread czyli małpi chleb

… czyli drożdżówka odrywana w kolejnej odsłonie. Tym razem do odrywania kuleczki – małe bułeczki z brązowym cukrem i cynamonem. Ten wypiek jest bardzo popularny w Stanach – podaje się go na śniadanie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce “monkey bread” i znajdziecie mnóstwo przepisów na ten rodzaj pieczywa. Główną zasadą jest dzielenie przygotowanego ciasta drożdżowego na niewielkie kawałki, które formuje się w kulki, a następnie macza w roztopionym maśle i obtacza w cukrze i cynamonie. Najczęściej piecze się w dużej, okrągłej formie do babek z kominem. Ja piekłam chlebki z podwójnej porcji. Jedną wstawiłam do zwykłej prostokątnej formy, drugą właśnie w takiej babkowej z kominem. Zdecydowanie polecam tę drugą.

Ja wzorowałam się na tym przepisie – cynamon i brązowy cukier jako nieodzowne składniki małpiego chleba wzbogacone są dodatkowo o drobno krojone jabłka. Mój przepis troszkę zmodyfikowałam – między innymi dodałam jajka. Zrobiłam też trochę większe kuleczki niż w oryginale.

SKŁADNIKI NA MONKEY BREAD:

CIASTO:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 70 g masła
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  2. Ciepłe mleko połączyć z miodem i cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki.
  4. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

POLEWA:

  • 1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 10 dkg masła
  • 1 szklank brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  2. W miseczce wymieszać cukier i cynamon.
  3. Z ciasta formować kuleczki, każdą maczać w rozpuszczonym maśle, następnie obtaczać w cukrze z cynamonem.
  4. Jabłka podzielić na trzy części. Jedną trzecią jabłek rozłożyć na dnie blaszki. Połowę kuleczek rozłożyć na jabłkach, posypać kolejną częścią jabłek. Na wierzch rozłożyć drugą połowę kuleczek i potem resztę jabłek.
  5. Wierzch posmarować resztką masła, można też posypać cynamonem i cukrem.
  6. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C i piec przez 35-40 minut.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Dlaczego taka nazwa…? nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ten wypiek pojawił się gdzieś w okolicach lat 40-50 dwudziestego wieku w Stanach Zjednoczonych i tam jest najbardziej popularny.
    Do mnie najbardziej przemawia porównanie spożywania tej drożdżówki do sposobu jedzenia przez małpki – czyli odrywania łapkami.

Zostaw komentarz