PIECZONE ZIEMNIACZKI

Pieczone ziemniaczki

Z tym prostym, ale jakże atrakcyjnym sposobem pieczenia ziemniaków spotkałam się tutaj. Ziemniaki są nie tylko piękne ale i wyśmienicie smakują. Mogą być uzupełnieniem zwykłego obiadu, ale też sprawdzą się na bardziej wystawną okazję.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  1. Ziemniaki umyć i obrać. Przekroić każdego wzdłuż na połowę i potem ponacinać tworząc plasterki. Nacięcia powinny być w miarę głębokie, jednak należy uważać, żeby nie rozciąć ich do końca.
  2. Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z oliwą. Miksturą smarować ziemniaki, również w nacięciach. Moja córka praktykuje moczenie każdej połówki.
  3. Ziemniaki ułożyć w blaszce nacięciami do góry (można dodatkowo posypać je ulubionymi ziołami).
  4. Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
  5. Ziemniaki można przygotować wcześniej, jednak samo smarowanie oliwą należy wykonać tuż przed wstawieniem do piekarnika.  To dość ważne, w przeciwnym przypadku ziemniaki puszczą płyn i już nie upieką się tak ładnie jak takie smarowane przed samym pieczeniem.
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki

Zobacz także...

4 komentarze

Leave a Reply