RYŻ Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

Obiad na słodko… ja zawsze lubiłam taka odskocznię od kotleta i ziemniaków. Wiem, że nie każdy poważnie traktuje taki posiłek – najczęściej dotyczy to mężczyzn – przynajmniej w naszym domu właśnie tak jest. I to nie dlatego, że ten mąż nie lubi takich potraw. Zawsze słyszałam: “Nie, że mi to nie smakuje, ja to chętnie zjem, ale na deser…”. Więc kiedy tato wyjeżdża w delegację, można poszaleć ze słodkimi obiadkami, za którymi moje dzieci przepadały i wciąż przepadają.

Ryż z jabłkami to jeden z popularniejszych obiadów na słodko – dzisiaj jednak w innym wydaniu. Bardziej wykwintnie, bardzo smacznie i aromatycznie. Sok z pomarańczy dodał niesamowitej świeżości karmelizowanym jabłkom.

Danie można podać w wersji dla dorosłych, dodając wraz z sokiem biały rum. Podane w niewielkich pucharkach może być naprawdę znakomitym deserem.

SKŁADNIKI – JABŁKA:

  • 5 dkg masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z jednej lub dwóch pomarańczy
  • 1/2 szklanki białego rumu (opcjonalnie)
  • 4 jabłka
  1. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.
  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, kiedy się rozpuści dodać pokrojone jabłka.
  3. Smażyć na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie obracając jabłka. Gdy jabłka będą miękkie i ładnie zarumienione wlać sok z pomarańczy i jeszcze chwilę smażyć.

SKŁADNIKI – RYŻ:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3-4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  1. Zagotować dwie szklanki mleka wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu dość często mieszając. Kiedy całość mleka się wchłonie należy dolać około pół szklanki. Gotować na wolnym ogniu, uzupełniając mleko aż do momentu kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać cukier.
  2. Gorący ryż ciasno ułożyć w silikonowej formie. Przełożyć na talerz. Jabłka razem z syropem wyłożyć na ryż.

 

Dodaj komentarz