SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

Warstwowa sałatka meksykańska

Przepis znalazłam na tutaj. Sałatka meksykańska to forma warstwowej sałatki na bazie sałaty lodowej, pomidorów, sera cheddar oraz czerwonej fasoli. Łącznikiem jest świetny sos czosnkowy przygotowany z awokado. Sałatkę podaje się z chipami typu tortilla.

Świetnie nadaje się na imprezę lub jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Sałatka meksykańska najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Szukasz pomysłu na sałatki – zobacz moje propozycje.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka startego na dużych oczkach sera cheddar
  • 1/4 szklanki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
  • 1/2 pęczku dymki

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczko soli

DO PODANIA:    

  • posiekane pomidory (opcjonalnie)
  • opakowanie chipsów tortilla

PRZYGOTOWANIE:

Układaj warstwami najlepiej w szklanym naczyniu (od dna):

  • fasola (opłukana i odsączona),
  • porwana na mniejsze kawałki sałata lodowa,
  • pokrojony w drobną kostkę i odsączony pomidor,
  • starty ser,
  • pokrojone w plasterki oliwki
  • pokrojona dymka

PRZYGOTOWANIE SOSU:

  1. Wyjmij miąższ awokado i rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj  śmietanę, posiekaną paprykę chilli, mleko, roztarty czosnek i chili w proszku.  Możesz też rozetrzeć wszystko blenderem.
  2. Sos wyłóż na górę sałatki, a wierzch posyp posiekanym pomidorem. Przykryj folią i odstaw do schłodzenia na co najmniej 2 godziny (nawet do 24 godzin).
  3. Na chwilę przed podaniem wyjmij sałatkę z lodówki i składniki delikatnie wymieszaj.
  4. Podaj schłodzoną z ulubionymi chipsami typu tortilla (dowolny smak).

Dodaj komentarz